Le Pen verkondigt zijn 'missie'

STRAATSBURG - De campagnemakers van het Front National hebben goed naar de reclame van de Nederlandse KLM gekeken. Een zwaan, in het Franse 'blauw-wit-rood', verdwijnt in de nieuwe propagandafilm met zijn grote vleugels als een supersonische Concorde in de lucht. De machtige vogel zal het beeldmerk zijn van het extreem-rechtse Front National in de campagne voor de parlementsverkiezingen voor volgend jaar maart. Als het 'grote alternatief' zal de partij van Jean-Marie Le Pen zich aanbieden.

HANS MASSELINK

De afgelopen drie dagen hield het FN zijn tiende partijcongres in Straatsburg. In een perfect georganiseerde bijeenkomst in een zwaar gebarricadeerd 'Palais de la Musique et des Congrès' kozen 2 200 afgevaardigden de 69-jarige Le Pen opnieuw tot leider. Niemand wilde (of durfde) zijn hand op te steken toen zondagmiddag werd gevraagd wie tegen de herbenoeming was van deze president, die in 25 jaar het FN van een onbeduidend extreem-rechts partijtje heeft gemaakt tot een partij waar politiek Frankrijk van wakker ligt.

Bij de presidentsverkiezingen van 1995 kreeg Le Pen 15 procent, in het Europese parlement zitten 11 FN-afgevaardigden, vier steden in de Provence zijn van het Front. De partij probeert nu de sprong naar het parlement te maken en rekent volgens Le Pen 'op 10 tot 20 zetels'. Frankrijk heeft een districtenstelsel, waardoor een partij alleen zetels wint als deze in een district de grootste is.

Het congresgebouw in Straatsburg leek op een veste. Aan de buitenzijde een cordon van 2000 CRS-eenheden (mobiele eenheid). En daarbinnen een cordon van 1000 DPS-ers. Deze zijn speciaal getraind voor de verdediging van de FN-belangen. Met hun gemillimeterde haar, gestoken in een keurige blauwe blazer, controleerden zij degenen die het terrein van het Congrespaleis opgingen. En steeds met een vriendelijk woord volgens de eigen FN-etiquette: “Ik wens u een prettige dag, meneer.”

Straatsburg heeft gesidderd. Zaterdag waren met bussen en treinen meer dan 50 000 demonstranten naar de 'Europese hoofdstad' gekomen. De schattingen liepen uiteen van 30 000 tot 100.000. In een imposante stoet die zich door de gehele stad slingerde betoogden zij tegen het FN.

Anti-racismebewegingen, vakbonden, trotskisten, communisten, groenen, anarchisten, kerken, oppositiebewegingen uit de FN-steden Vitrolles, Orange, Toulon en Marignane en vele anderen trokken voorbij in een rustige optocht. Politieke leiders als Lionel Jospin (Parti Socialiste) en Robert Hue (Parti Communiste) liepen mee.

Zaterdagavond tijdens een concert op de Place Kléber raakten de gemoederen verhit. Een jongen klom in een vlaggenmast en probeerde de Franse driekleur in brand te steken. Hij werd direct door drie politieagenten opgepakt en meegesleept. Een meute jongeren rende er achter aan. Met traangas hield de politie de menigte op afstand. Daarop was de beer los en richtten enkele tientallen jongeren hun woede op winkelruiten, telefooncellen en abri's. Tot diep in de nacht bleef het onrustig in het centrum; 35 arrestaties werden verricht.

En de volgende dag kon Jean-Marie Le Pen voor open doel scoren met zijn spot op 'Catherina de Rode' (de socialistische burgemeester Catherine Trautmann) die 'met geld van de belastingbetaler' de betogingen had georganiseerd en bovendien nog eens zal moeten opdraaien voor de enorme schade die werd aangericht.

Haat

Gisteren was Straatsburg door de burgemeester tot een 'dode stad' verklaard tot na de slotwoorden van Le Pen. De leider van het Front betreurde het dat hij in een belegerde veste zijn “historische missie voor Frankrijk” had moeten verkondigen. Het FN heeft zijn verkiezingsprogramma ontvouwd: Drie miljoen buitenlanders moeten het land uit. In de grondwet wordt het beginsel van 'nationale voorkeur' ingevoerd. De doodstraf wordt heringevoerd. De abortuswetten worden afgeschaft. Een wet die het oproepen tot racistische, etnische of religieuze haat verbiedt zal verdwijnen. Frankrijk doet niet mee aan de Europese muntunie. En nog een stemmentrekker: Voor de huisvrouw zal een vaste vergoeding worden ingesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden