Le Pen slaat vrouw het ziekenhuis in

MANTES-LA-JOLIE (ANP, AP) - Aan de vooravond van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft Jean-Marie Le Pen in Mantes-la-Jolie, ten westen van Parijs, persoonlijk de socialistische ex-kandidate Annette Peulvast het ziekenhuis ingeslagen. Dat gebeurde tijdens een vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van het extreem-rechtse Front National. Peulvast heeft een klacht tegen de leider van het Front ingediend.

Een politieman moest op de gevallen kandidate gaan liggen om haar te beschermen tegen de schoppen en de woede-uitval van Le Pen. De onderprefect van Mantes heeft dit bevestigd. Drie anderen van zijn tegenstanders heeft Le Pen, in hemdsmouwen, volle vuistslagen toegediend.

Le Pen was in Mantes-la-Jolie om zijn dochter Marie-Caroline te steunen in haar verkiezingscampagne. Zij kreeg er vorige week met 28,6 procent de meeste stemmen. De gaullistische burgemeester Pierre Bédier haalde slechts 26,4 procent en de socialiste 24,6 procent. Om Marie-Caroline de weg te versperren hebben de socialisten hun kandidate teruggetrokken. Zij vragen hun achterban komende zondag te stemmen op Bédier.

Volgens de onderprefect wachtten tegenstanders Le Pen in Mantes op. Zij riepen hem “in een verkiezingscampagne gebruikelijke leuzen toe”. Le Pen werd daarop woedend.

“Ik ben nooit bang geweest van een vent en ook niet van een paar bij elkaar”, schreeuwde hij de menigte toe alvorens uit te halen. “Wacht maar, binnenkort zal ik je laten voelen hoe hard je kunt lopen.” Zijn lijfwachten hielden hem met moeite tegen.

Oproerpolitie met schilden en wapenstok kwam vrij snel tussenbeide. Uiteindelijk vluchtte de Frontdelegatie onder een regen van welgemikte eieren een café binnen. Onmiddellijk erna veroordeelde Frontkandidate Marie-France Stirbois de vechtpartij voor de televisie als “een provocatie van links nazisme en fascisme”.

Een dag eerder had Le Pen in het Sportpaleis in Parijs zijn achterban opgeroepen tegen een aantal kopstukken van links en rechts te stemmen, onder wie de gaullistische premier Juppé en de socialistische burgemeester van Straatsburg, Cathérine Trautmann. Om zijn argumenten kracht bij te zetten, verscheen hij op het podium met een schaal met daarop het hoofd van Trautmann in papier-maché.

Een laatste opiniepeiling, die het bureau BVA op Internet heeft gezet - in de week tussen de eerste en de tweede ronde mogen de Franse media geen peilingen publiceren - geeft aan dat alle linkse partijen samen morgen 316 van de 577 zetels in de volksvertegenwoordiging zullen halen. 'Rechts' zou op 259 zetels komen en het Front op 2. Alleen het bureau Sofres voorspelt een absolute meerderheid van de socialisten van 290 tot 295 zetels.

- Op pagina 4 een profiel van de socialistische leider Lionel Jospin

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden