Le Pen lijkt het af te leggen

AMSTERDAM - Niet alleen de revolutie eet haar kinderen op, in Frankrijk ook de reactie. De machtsstrijd binnen het extreem-rechtse Front National tussen 'generaal' Jean-Marie Le Pen en zijn 'luitenant' en tweede man Bruno Mégret is ontaard in een ware slachting.

Het Front National, dat zich met zijn circa 15 procent van het Franse electoraat tot de grootste extreem-rechtse partij in West-Europa heeft ontwikkeld, is volledig in staat van ontbinding. Indien nu in Frankrijk verkiezingen zouden worden gehouden, zou het Front zeker de helft van zijn kiezers verliezen.

Curieus is dat de electorale aanhang en het partijkader daarbij lijnrecht tegenover elkaar staan. De gladde technocraat Mégret, die met zijn recentelijk opgepoetst imago van 'verantwoordelijke politicus' geknipt lijkt om de partij uit haar extremistische isolement te halen en acceptabel te maken voor traditioneel rechts, mag dan rekenen op een meerderheid binnen de partijgelederen, verkiezingen zou hij verliezen. Terwijl partijleider Le Pen - die halsstarrig weigert om maar een duimbreed toe te geven aan de hang naar 'partijbeschaving' bij de rebellen, en blijft vasthouden aan het xenofobische, racistische karakter van het FN - weliswaar steeds geïsoleerder komt te staan binnen de partij, maar nog steeds kan bogen op de meeste steun van de FN-aanhang in den lande. “Het Franse volk”, baste Le Pen afgelopen zondag, “dat bedrogen wordt door een kliek verraders, zal mij trouw blijven.”

'Brutussen' zijn het, die klaarstaan om hem, 'Caesar' Le Pen, de dolk in de rug te steken. “Alleen zal ik hen niet lijdzaam begroeten met een buiging en ontbloot hoofd”, riep Le Pen zijn supporters toe. “Ik zal terugvechten.” Gejuich, want zo willen ze de 70-jarige Le Pen graag horen en zien, de 'volkstribuun', al 27 jaar onbetwist heerser binnen het Front National.

Onbetwist tot voor kort dan. Afgelopen maandag liet Le Pen de deuren van het FN-hoofdkwartier in de Parijse wijk Saint Cloud sluiten voor de 'verraders', die de vergadering van het partijbestuur wilden bijwonen. Maar volgens de Parijse FN-bons Jean-Yves Le Gallou betekende dat een dichte deur voor meer dan de helft van de 44 partijbestuurders. Het behoeft geen betoog dat Le Gallou zelf tot die 'verraderskliek' behoort. Tot de 'mégrétistes', die hebben aangekondigd volgende maand een partijcongres te willen beleggen, waarop het lot van Le Pen moet worden bezegeld. Ten gunste van Bruno Mégret dan.

Of dat congres er komt hangt af van het quorum dat de putschisten bij elkaar moeten zien te krijgen. Eenvijfde van de partijleden moet zo'n congres ook willen, maar gezien de huidige krachtsverhoudingen binnen de rank and file van het FN, lijkt dat op dit moment een peulenschil. Vandaar ook dat Le Pen als een gek in de weer is om links en rechts dissidente leden te royeren. Vanuit de logische gedachte: een ex-lid is geen lid, en kan dus ook niet tegen mij stemmen.

Mégret en de zijnen lijken nogal zeker van hun zaak. Ze hebben alvast de locatie uitgezocht waar het beslissende congres “hoogstwaarschijnlijk” zal plaatshebben: in het stadje Marignane, departement Bouches-du-Rhone. Een veilige plek, hartje 'Mégret-land'. FN-burgemeester Daniel Simonpieri is een trouwe bondgenoot van Mégret. En derhalve afgelopen maandag door Le Pen alvast als partijlid geschorst.

Mocht het het congres in Marignane besluiten tot de breuk met de rabiate vreemdelingenhater Le Pen, en kiezen voor de pragmatische, 'net-rechtse' lijn-Mégret, dan betekent dat nog allerminst dat hiermee Mégret in een zetel wordt geplaatst. De kans is levensgroot dat als puntje bij paaltje komt - en dat is bij de Europese verkiezingen van juni - de Mégret-aanhang haar heil toch maar zoekt bij traditioneel rechts, in casu bij de neo-gaullistische RPR van president Chirac, of de meer centristische UDF.

Maar voor Le Pen lijkt de strijd hopeloos, zeker nu steeds meer FN-kader hem de rug toekeert. Zoals een Mégret-'overloper' zegt: “Le Pen was uitstekend, maar nu niet meer. Vandaag is het Mégret die de toekomst, de vernieuwing vertegenwoordigt.” Le Pen als de man van gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden