Le Pen en Sarkozy op politieke winst na 'Toulouse'

Marine Le Pen Beeld AP
Marine Le PenBeeld AP

De ontknoping in Toulouse heeft gevolgen voor de verkiezingscampagne. President Nicolas Sarkozy en Marine Le Pen komen versterkt uit de crisis.

Kleis Jager

De centrist François Bayrou zei het, de socialist François Hollande suggereerde het. Wie beweert dat er te veel immigranten in Frankrijk zijn, of dat 'immigratie soms problematisch is' (dixit president Sarkozy), schept een klimaat waarin onevenwichtige geesten kunnen doorslaan. Bayrou: "Politici horen spanningen te beheersen, geen olie op het vuur te gooien".

Zijn woorden waren gericht tegen president Sarkozy en Marine Le Pen. Nadat gisterochtend vroeg bleek dat de dader van de moordpartijen in Montauban en Toulouse een islamitische radicaal is, sloeg een ontketende Le Pen hard terug.

Volgens Le Pen hebben Bayrou en ook Jean-Luc Mélenchon (Front de Gauche) zichzelf gediskwalificeerd door het drama in Toulouse tegen het Front National te gebruiken. "U heeft 20 procent van de Franse kiezers beledigd, u wilde een politiek spelletje spelen met deze tragedie, u moet zich heel erg diep schamen."

De opkomst van de radicale islam is volgens Le Pen onderschat, maar niet door haar: "Wie heeft gewaarschuwd voor de radicalisering van sommigen? Wie zei dat radicale eisen toenemen en de uitdrukking zijn van een bredere, zorgelijke ontwikkeling?"

Met het laatste doelt Le Pen op haar strijd tegen het bidden op straat en de uit de hand gelopen praktijk van het rituele slachten, dat in veel slachthuizen tot norm is verheven.

Le Pen benadrukte dat zij onderscheid maakt tussen gewone Franse moslims 'die vaak lijden onder de druk van het islamisme' en de 'religieuze gekken' tegen wie 'we nu toch eindelijk een keertje tegen op zouden moeten treden.' Zij deed opnieuw haar voorstel voor een referendum over de doodstraf. "De vraag wat we met dit soort criminelen moeten doen dringt zich op."

Bayrou, die toch al achter raakte in de peilingen, zal zich door 'Toulouse' niet meer terug kunnen vechten. De gevolgen voor François Hollande zijn moeilijk in te schatten. Adjudanten van Hollande voorspelden dinsdag dat het thema immigratie door de aanslagen zou worden vervangen door 'tolerantie', er zou een grote behoefte aan 'genezing' bestaan. Maar daar ziet het niet naar uit, het lijkt er eerder op dat het immigratiedebat nieuwe impulsen krijgt.

Sarkozy, die voor de moordpartij op de school op gelijke hoogte was gekomen met Hollande heeft zijn positie de afgelopen dagen versterkt. Verheven boven de polemiek - hij ging niet in op Bayrou, ook niet via medewerkers - kon hij de rol spelen van het staatshoofd, dat garant staat voor de eenheid van de natie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden