FilmrecensieLe Jeune Ahmed

‘Le Jeune Ahmed’ raakt je op wonderlijke wijze

De 13-jarige Ahmed worstelt met de idealen van zijn geloof en met de verleidingen van het leven. Beeld
De 13-jarige Ahmed worstelt met de idealen van zijn geloof en met de verleidingen van het leven.

Le jeune Ahmed
Regie: Luc & Jean-Pierre Dardenne
Met Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Olivier Bonnaud
★★★★☆

Ahmed geeft zijn juf geen hand meer. Dat doet een goede moslim nu eenmaal niet, vrouwen aanraken. Ahmed is in de ban van de Koran. Of liever: van een imam die ferme uitspraken doet over zuiverheid. De Belgische filmende broers Dardenne voegen aan hun indrukwekkende reeks sociaal geëngageerde verhalen een film toe die je op wonderlijke wijze raakt. Je gaat van Ahmed houden én hij drijft je tot wanhoop.

De molligheid van zijn handen verraadt hoe jong Ahmed nog is. Een tienerkind dat de existentiële onzekerheid die bij zijn leeftijd past, verbloemt met rigide regels die de zijne niet zijn. Zijn moeder die wijn drinkt is ineens een zondige zuipschuit, zijn zus een slet.

Voelt het eerste deel van de film nog wat geforceerd, ‘Le jeune Ahmed’ wordt sterker naarmate Ahmeds ambiguïteit heimelijker en daarmee verontrustender wordt. Na een incident met dezelfde juf komt de jongen terecht in een jeugdgevangenis en als hulpje op een boerderij. Maar geknuffel met konijnen zal niet snel een ander mens van hem maken.

De Dardennes zijn gefascineerd door een opgroeiend kind dat kiest voor sociale afzondering en vreugdeloosheid, maar lijken bovenal geïnteresseerd in de bepalende levensfase die de puberteit kan zijn. Angst voor vrouwen kan omslaan in haat. Onmacht kan leiden tot geweld. Met een camera die levendig mee op pad gaat door gangetjes en kleine ruimtes, zitten de makers hun aandoenlijk rondwangige hoofdrolspeler dicht op de huid. Hij wordt omringd door immens geduldige, goeiige mensen. Staan ze symbool voor de open westerse samenleving? De filmers doen geen politieke uitspraken. Ze lijken eerder te accepteren dat ze niet in het jonge hoofd van Ahmed kunnen doordringen.

Lees ook: 

De Dardenne-broers kruipen in het hoofd van een geradicaliseerde moslimjongen

Jean-Pierre en Luc Dardenne vertellen in dit interview meer over hun nieuwste film: “We niet willen dat de toeschouwer op zeker moment denkt: ah, nu begrijp ik waarom hij radicaliseert. Want zo simpel is het in werkelijkheid niet.”

Cannes neemt dapper stelling tegen het kwaad

In meerdere films die op het festival van Cannes te zien waren, wordt de roerige tijd waarin we leven weerspiegeld. De jury heeft er een lastige klus aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden