Lawine van processen op komst in Duitsland

In Duitsland is een lawine van juridische procedures te verwachten nu de rechter heeft geoordeeld dat het systematisch toedienen van prestatiebevorderende middelen aan jonge kinderen een vergrijp is dat niet kan verjaren.

De vijfde strafkamer van het bondsgerechtshof in Leipzig is van mening dat in dit geval sprake is van ,,opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel''. Het hof wees daarmee het hoger beroep van sportarts Bernd Pansold af. Deze werd eerder al in het Berlijnse arrondissement daaraan medeschuldig bevonden.

De 52-jarige Pansold, tegenwoordig de medische begeleider van onder andere de Oostenrijkse skiër Hermann Maier en tennisser Markus Hipfl, kreeg bovendien een boete van ruim 15000 gulden.

Er zijn 150 dossiers bekend van jeugdige sporters die in de voormalige DDR met behulp van spierversterkende preparaten werden klaargestoomd voor het 'grote werk' tot meerder eer en glorie van de Boeren- en Arbeidersstaat.

De algemene verwachting is dat rond de vijftig slachtoffers een klacht in zullen dienen tegen hun toenmalige artsen, trainers en officials.

Een aantal van hen heeft op latere leeftijd gezondheidsklachten gekregen. Enkele atletes wijten hun miskramen, premature bevallingen en de lichamelijke afwijkingen van hun kinderen aan het vroegere, onbewuste hormoongebruik.

Eén van de 'slachtoffers' is oud-zwemster Jutta Gottschalk. Zij kreeg een zoon met een klompvoet.

Op 2 mei moeten Manfred Ewald en Manfred Höppner, indertijd autoriteiten in de Oost-Duitse sport, zich voor de rechter verantwoorden.

Volgens informatie van de Deutschlandfunk ontlopen zij gevangenisstraf als ze schuld bekennen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden