Lavrov en Kerry bellen weer, OVSE-medewerkers nog vast

de zelfbenoemde burgemeester van Slavjansk Vjatsjeslav Ponomarev geeft een persconferentie Beeld reuters
de zelfbenoemde burgemeester van Slavjansk Vjatsjeslav Ponomarev geeft een persconferentieBeeld reuters

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft opnieuw contact gehad met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry. Lavrov zei Kerry opnieuw dat Oekraïne moet stoppen met zijn militaire acties in het zuid-oosten van het land om de crisis te bezweren.

Redactie

Lavrov zei verder dat er dringend maatregelen nodig zijn om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. Behalve de militaire operaties schrappen, moet Kiev volgens Lavrov ook gewelddadige acties van de rechts-extremistische Pravi Sektor tegengaan.

De Russische minister noemde het probleem van politieke gevangen in Oekraïne. Vooral het vasthouden van betogers in het oosten van Oekraïne is volgens Lavrov onterecht. Leiders van separatistische en pro-Russische bewegingen zouden op vrije voeten moeten komen.

Kerry liet weten dat de Verenigde Staten alles doen om de autoriteiten in Kiev aan te moedigen concrete stappen te zetten om de spanningen in het land te verminderen. Hij sprak zijn hoop uit dat de betogers in het zuidoosten van Oekraïne datzelfde doen.

Een ander heikel punt is de gijzeling van acht waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die worden vastgehouden in de oostelijke stad Slavjansk. Volgens Lavrov waren de 'publieke structuren' die Slavjanks nu feitelijk in handen hebben niet gedegen geïnformeerd over de plannen van de waarnemers de stad te bezoeken.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft Lavrov wel aangeboden te helpen om de waarnemers vrij te krijgen. Maar de zelfbenoemde burgemeester van Slavjansk Vjatsjeslav Ponomarev zei eerder vandaag nog geen contact te hebben gehad over de vrijlating van de OVSE-medewerkers. De pro-Russiche separatisten verdenken de waarnemers ervan te willen spioneren voor de NAVO. Volgens Ponomarev hadden de waarnemers gemarkeerde militaire kaarten van Slovjansk en munitie bij zich. Zij willen de vier Duitsers, Tsjech, Deen, Pool en Zweed ruilen tegen gevangen separatisten.

Oekraïense veiligheidsdiensten beweren echter dat de gevangenen in 'onmenselijke omstandigheden' in de 'kelder van het hoofdkwartier van de terroristen' worden vastgehouden. Ponomarev erkende dat een van de waarnemers aan diabetes lijdt, maar zijn er 'pillen en voedsel'.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

NAVO-lidmaatschap
Ondertussen pleitte oud-premier Julia Timosjenko er vandaag voor dat Oekraïne lid moet worden van de NAVO om zich goed te kunnen verdedigen tegen Rusland. Daarvoor was volgens haar eerder geen steun in het land, maar dat zou door de Russische agressie veranderd zijn.

'Door oorlog tegen ons te voeren heeft president Vladimir Poetin de mentaliteit van de Oekraïners veranderd en ons in een andere strategische richting gestuurd. De NAVO is voor ons de beste keuze', aldus TImosjenko.

Timosjenko, die op 25 mei meedoet aan de presidentsverkiezingen, heeft nooit eerder expliciet voor NAVO-lidmaatschap gepleit. Nadat pro-Russische betogers een aantal overheidsgebouwen in Oost-Oekraïne hadden bezet, is haar toon, net als die van een aantal andere Oekraïense politici, verhard.

Julia Timoshenko Beeld EPA
Julia TimoshenkoBeeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden