Buitenland

Lavrov: aantijgingen over banden Trump en Rusland zijn provocatie

Mininster van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov Beeld anp
Mininster van Buitenlandse Zaken Sergei LavrovBeeld anp

De onverifieerbare aantijgingen over banden tussen Rusland en Donald Trump zijn een 'wrede provocatie' van een 'voortvluchtige oplichter'. Dat zei een geagiteerde Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov vandaag tijdens zijn jaarlijkse persconferentie over het buitenlandbeleid van Rusland.

Jenny Velthuys

Vorige week verscheen een rapport van de Britse ex-spion Christopher Steele in de media, waarin hij suggereerde dat Russische ambtenaren compromitterende informatie hadden verzameld waarmee ze Trump konden chanteren. Lavrov noemde Steele vandaag in zijn persconferentie een charlatan. Ook Trump zelf heeft het dossier, dat onder journalisten en beleidsmakers bekend was sinds de herfst, 'nepnieuws' genoemd. Lavrov zei vandaag: "Voor zover ik het kan zien, is het niet aan mij om te bepalen of dit waar is. Dat is aan jullie."

Lavrov reageerde ook op uitspraken die Trump zondag in twee interviews deed over zijn plannen met Rusland. Trump vertelde aan The Times dat hij een nucleaire deal wil sluiten in ruil voor het opheffen van de sancties die vertrekkend president Obama tegen Rusland invoerde.

Volgens Lavrov interpreteert Rusland Trumps uitspraken niet als aanbod om sancties in te trekken in ruil voor een nucleaire deal, maar als aanbod om de sancties te heroverwegen. Rusland staat volgens de minister open voor onderhandelingen over het wederzijdse nucleaire beleid.

Syrië

Verder nodigde Lavrov vertegenwoordigers van Trump uit om mee te doen aan de vredesgesprekken die Rusland volgende week over Syrië voert in Kazachstan. Vertegenwoordigers van de Syrische regering en de rebellen ontmoeten elkaar maandag in de Kazachse hoofdstad Astana. Het doel van deze onderhandelingen is een wapenstilstand.

Lavrov zei dat hij hoopte dat de nieuwe president van Amerika kan ingaan op de uitnodiging. "Het is de eerste kans om te praten over een efficiëntere manier om terrorisme te bestrijden in Syrië'', aldus de minister. Lavrov hoopt op een betere samenwerking met Trump dan hij met de regering-Obama had.

Lavrov deelde nog een sneer uit aan president Obama. Volgens de Russische minister probeerde Obama te belemmeren dat Rusland en Japan de banden aanhaalden. Poetin bezocht Japan afgelopen december. Tijdens dat bezoek maakten Rusland en Japan enkele economische deals. Volgens Lavrov heeft Obama dat proberen tegen te houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden