Lauwwarme linzensalade met eieren en paksoi

SONJA VAN DE RHOER

Ingrediënten voor 4 personen

8 eieren 225 gram groene linzen 2 struiken paksoi (ca. 750 gram) 1 dunne prei 5 eetlepels zonnebloem- of koolzaadolie 200 gram Hüttenkäse 2 eetlepels grove mosterd 3 eetlepels (dragon)azijn, zout, peper, 10-15 sprietjes bieslook

Kies voor deze salade de AOC-kwaliteit groene linze (gegarandeerde herkomst) uit Le Puy-en-Velay.

Hier wordt de groene linze als sinds de Gallo-Romeinse tijd geteeld. De vulkanische grond geeft de linze zijn karakteristieke smaak.

Linzen zijn rijk aan plantaardige

eiwitten, ijzer en magnesium, broodnodig in een vegetarisch

dieet. Bovendien zijn linzen rijk aan vezelstoffen, dit geeft een verzadigd gevoel en gaat constipatie tegen. Het grote voordeel ten opzichte van andere peulvruchten is dat linzen niet geweekt hoeven te worden, maar direct kunnen worden gekookt. Kies ook eens voor een oranje, rode of bruine linze. Gezond en lekker.

Bereiding

Kook de eieren hard, laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in parten.

Kook de linzen in 1,5 liter kokend water in circa 20 minuten bijtgaar (proef na 15-18 minuten, de linzen moeten absoluut niet te gaar zijn). Giet ze af in een zeef, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.

Was de paksoi, laat ze goed uitlekken en snijd de struiken in smalle repen. Maak de prei schoon en snijd het wit en het zachte deel van het groen in smalle ringen.

Verhit 1-2 eetlepels van de gekozen olie en bak de prei 1-2 minuten aan. Voeg het witte gedeelte van de paksoi toe en bak dit 2-3 minuten mee, voeg vervolgens het groene deel toe en bak 1-2 minuten mee. De groenten moeten knapperig blijven.

Laat de Hüttenkäse uitlekken in een zeef. Roer de mosterd uit met de azijn en resterende olie, voeg de uitgelekte Hüttenkäse toe. Knip de bieslook fijn. Roer de bieslook door de dressing en breng deze op smaak met zout en peper.

Meng de dressing door de uitgelekte linzen. Schep de nog warme paksoi en prei erdoor en serveer de salade gegarneerd met parten hardgekookt ei.

Variaties

Vervang de paksoi door Chinese kool of bindsla.

Vervang de prei door 2 sjalotjes of 1 ui.

Vervang de bieslook door 1-2 takjes verse dragon.

Vervang de Hüttenkäse door verbrokkelde verse geitenkaas.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden