Lauwe-saladecrumble

Afhankelijk van wat er verder gegeten wordt: een halve grote bloemkool (of een kleine, natuurlijk), in roosjes verdeeld, gewassen en goed gedroogd; olijfolie; een grote winterwortel en een courgette, beide in blokjes; bakje kerstomaatjes; blikje doperwtjes en blikje maïskorrels (140 g elk), uitgelekt; desgewenst 150 g ham, in kleine stukjes; desgewenst restje roquefort ); 150 g geraspte gruyère; 1 à 2 eetlepels citroensap; paneermeel; boter.

In de krant lazen we de titel van het dagelijks recept: Galettes de fondu de chou-fleur à la mimolette. Dat klonk mooi, dus keken we ook even naar de ingrediënten en kochten een bloemkool en een stuk mimolette (oude Edammer, waar Fransen dol op zijn). Thuis lazen we het recept door: boekweitpannenkoeken, voor de helft belegd met in olijfolie gebakken plakjes bloemkool en blokjes mimolette, laten bakken tot de kaas gesmolten is, dubbelklappen en dat was het. Ineens klonk het niet meer als echt feestelijk eten. Wat nu met de bloemkool?

Men zegt dat al improviserend de lekkerste dingen ontstaan. Dit keer ontstond een kruising tussen een lauwe salade en een crumble.

Verhit de oven zo heet mogelijk.

Bak de roosjes bloemkool in ruim olijfolie tot ze bruin worden, laat ze in een zeef boven een kom uitlekken en afkoelen. Strooi de wortelblokjes in een pan kokend gezouten water en voeg 3 minuten later de courgetteblokjes toe. Doe 2 minuten later de blokjes over in een vergiet, spoel ze onmiddellijk onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Meng bloemkool, wortel, courgette, tomaatjes, doperwtjes en maïs in een kom, met desgewenst de ham en de verkruimelde roquefort, en de helft van de gruyère.

Roer een dressing van de olijfolie die van de bloemkoolroosjes gelekt is, citroensap en zout en peper naar smaak en hussel die door het groentemengsel. Doe het mengsel over in een ingevette ovenschaal. Meng het paneermeel met de rest van de gruyère, bestrooi er het groentemengsel mee en verdeel er royaal kleine klontjes boter over .

Zet de schaal in de oven tot de kaas gesmolten en de korst krokant is (zo kort mogelijk, het groentemengsel moet niet te heet worden).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden