Laurentien was belangrijk voor Philip Morris

AMSTERDAM - Laurentien Brinkhorst, echtgenote van prins Constantijn, heeft een belangrijker rol gespeeld in de lobby van sigarettenfabrikant Philip Morris dan bekend was.

door Joop Bouma

Uit interne bedrijfsdocumenten blijkt dat zij in 1996 voor Philip Morris een 'buitengewoon profijtelijk' contact legde met een wetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het lijntje met de WHO was voor Philip Morris zo belangrijk, dat het bedrijf in 1998, toen Brinkhorst al niet meer voor de firma werkte, 10000 dollar aan haar wilde betalen om de relatie in stand te houden. Brinkhorst zelf zegt dat ze dat geld nooit heeft ontvangen. In een document van Philip Morris staat dat alleen Brinkhorst het contact kon voortzetten.

Laurentien Brinkhorst, sinds 2001 lid van het koninklijk huis, was van 1995 tot 1997 voor Philip Morris actief in de lobby tegen publicaties over de risico's van meeroken. Philip Morris is bang dat erkenning van de risico's leidt tot overheidsmaatregelen en kansrijke schadeclaims.

Het voor Philip Morris onmisbare contact van Brinkhorst was dr. Michal Krzyzanowski van het Europese Centrum voor Milieu en Gezondheid van de WHO, dat destijds was gevestigd in Bilthoven. De epidemioloog Krzyzanowski werkte in 1996 aan een herziening van de WHO-richtlijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Daarin zouden voor het eerst harde conclusies worden getrokken over de invloed van tabaksrook binnenshuis.

Brinkhorst ging een halfjaar voor publicatie van de richtlijn praten met Krzyzanowski. Philip Morris wilde een conceptversie van de WHO-richtlijn in handen krijgen, om met behulp van advocaten na te gaan of de richtlijn onderuit kon worden gehaald. Ook wilde Philip Morris uitzoeken of WHO-centra in Europese landen tegen elkaar konden worden uitgespeeld.

Brinkhorst laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat ze na haar vertrek geen geld van Philip Morris heeft gehad. Ook zegt ze dat ze na 1997 niet meer voor de tabaksindustrie heeft gewerkt. Philip Morris vindt dat de eigen bedrijfsdocumenten 'een volslagen overdreven voorstelling van zaken' geven.

De echtgenoot van prinses Laurentien is de derde troonopvolger. Na de troonsbestijging van Willem-Alexander zal Laurentien waarschijnlijk een opvallender rol gaan spelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden