’Laura verspeelde haar kansen door te vluchten’

De zaak rond ’zeilmeisje’ Laura Dekker liep gisteren forse vertraging op. Vandaag moet de rechter alsnog beslissen of zij uit huis wordt geplaatst.

Met haar daad om van huis weg te lopen en naar Sint-Maarten te vluchten, laat Laura Dekker zien dat ze nog niet toe is aan een solozeiltocht rond de wereld. Dat vindt hoogleraar jeugdrecht aan de Universiteit Leiden Mariëlle Bruning.

Gisteren vond een rechtszaak plaats tegen de 14-jarige Dekker. De zaak was aangespannen door Bureau Jeugdzorg, dat uithuisplaatsing van Dekker eist. „Dat zou een forse daad zijn”, reageert Bruning op de kwestie. Aan de andere kant laat dat weglopen volgens de hoogleraar „zien dat die ondertoezichtstelling niet voor niets is geweest”. „Zomaar naar Sint-Maarten vertrekken, was een zeer impulsieve en onbezonnen actie. Ze kan de gevolgen van haar daden kennelijk niet goed overzien, en dat is precies wat de komende maanden duidelijk had moeten worden. Het kan zijn dat ze haar kansen om binnenkort wél op reis te gaan, hiermee wel een beetje verspeelt.”

De rechtszaak zelf liep vertraging op, omdat advocaat Peter de Lange van Dekker de rechtbank wraakte. Hij vindt dat de rechtbank niet onbevooroordeeld is, omdat gisteren dezelfde drie rechters achter de tafel zaten als toen de rechtbank moest beslissen over de twee (voorlopige) ondertoezichtstellingen van zijn cliënt. Het wrakingsverzoek werd gisteravond afgewezen. De zaak wordt vandaag voortgezet.

De advocaat liet tijdens de zitting weten dat Laura naar Sint-Maarten is gevlucht omdat Bureau Jeugdzorg al dreigde haar uit huis te plaatsen.

Gistermorgen om half zeven landde het 14-jarige meisje op Schiphol. Daar werd ze opgewacht door politie en Bureau Jeugdzorg. Volgens Mariska Woertman, de woordvoerster van Dekker, leek het redelijk goed met haar te gaan, al was ze ’natuurlijk niet zo blij’. „Ze wordt behandeld of ze een crimineel is. Haar vader en opa waren op Schiphol, maar die mocht ze niet zien. Daar waren we wel ontstemd over.”

Veel mensen geven de schuld aan ’de instanties’ die het Laura onmogelijk zouden maken te doen wat ze wil. Haar grootouders publiceerden een emotionele brief in de Volkskrant, waarin ze schrijven dat Bureau Jeugdzorg ’niets geeft om Laura’.

Bureau Jeugdzorg wil niets over de zaak kwijt, maar zegt wel: . „Het moet geen Savanna-achtige zaak worden, waarbij de voogd de schuld van alles krijgt.” Die vergelijking is opmerkelijk. De zaak rond de peuter Savanna – in 2004 overleden na mishandeling door haar ouders, Bureau Jeugdzorg schoot tekort – leidde tot een roep voor strenger toezicht op kinderen. „We kiezen nu eerder voor veiligheid, zegt Bruning. „We nemen het zekere voor het onzekere. Dat is altijd een pendulebeweging in de samenleving. Maar dit is wel een uitzonderlijke zaak. Het gaat om een meisje met wie het eigenlijk goed gaat. Ze heeft alleen wilde plannen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden