'Laura, nog één keer zwaaien!'

den osse – ’Zeilmeisje’ Laura Dekker verliet gisteren Nederland voor haar solowereldreis, omringd door twaalf televisiecamera’s en ruim vijftig journalisten, en schijnbaar onaangedaan. „Misschien is het goed om weer eens alleen te zijn.”

Voor de ogen van vijf journalisten – een enkeling bracht de nacht op de kade door – kruipt Laura Dekker (14) kort na zes uur in de ochtend uit haar tweemaster Guppy. Minder dan zeven uur daarvoor was ze nog het middelpunt op de afscheidsborrel in de jachthaven. Over drie uur kan Laura eindelijk, na een jaar getouwtrek, uit Nederland wegvaren om in Portugal te beginnen aan de solozeiltocht rond de wereld waarmee ze, als jongste zeiler ooit, over twee jaar klaar wil zijn. Maar nu is het nog rustig aan het Zeeuwse Grevelingenmeer, afgezien van een veelbelovend windje. Laura gaat douchen en trekt zich terug op de open motorboot van haar ouders.

Een uur later zijn er al vijf keer zoveel journalisten, en staan er zeven televisiecamera’s op Guppy gericht. „Tja, de vraag of iemand zo jong al alleen de wereld kan gaan rondzeilen rakelt ook het debat in Frankrijk op”, zegt een verslaggever van de Franse zender TV5. Dekkers advocaat Peter de Lange staat ondertussen een Engelse televisiereporter te woord: „How did it all start? Well, she is a very bright young girl.”

Bovenaan de dijk ziet een oudere zeiler die zijn hond uitlaat dit alles hoofdschuddend aan. „Het is een mediahype. Ach, ik ken die drang om de zee op te gaan ook wel. Maar wacht dan tot je 18 bent. Dit is geld verdienen over de rug van je kind.”

„Als je naar het aantal journalisten kijkt, is dit blijkbaar belangrijker dan de kabinetsformatie”, zegt een radioverslaggever vlak voordat Laura, omringd door haar advocaat en drie ingehuurde beveiligers, aan de vijftig meter naar haar boot begint. Daar staat ze al snel middenin een kluwen camera’s, microfoons en notitieblokjes. Schijnbaar onaangedaan. Op de vraag „wat is het raarste wat je hebt meegemaakt de afgelopen tijd?” antwoordt ze: „Nou, dit dus.”

Ze gaat haar hond Spot het meest missen, vertelt ze de verslaggevers. En verder heeft ze er „gewoon heel veel zin in”. Haar vader zal haar tot Portugal vergezellen „omdat we nog een keer willen kijken of alles op de boot helemaal werkt”. Ze voelt zich prima en ziet niet op tegen de lange stukken op zee. „Juist als je bij de haven komt, met riffen en andere boten, moet je het beste opletten.”

Mediaberichten dat Laura al een exclusief uitzendcontract heeft getekend met producent Eyeworks zijn voorbarig, meldt advocaat De Lange nog. Hij bedankt de pers. „Zonder al die aandacht in de media had Laura hier vandaag misschien niet gestaan.”

Dan springt de 14-jarige achter het roer. Ze voldoet kort aan de oproep van de cameramensen: „Nog even zwaaien Laura!” Om elf minuten over tien gaan de trossen los, de motor aan en verdwijnt ze op het Grevelingenmeer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden