Laura H. is terug uit het kalifaat. En nu?

De zwarte vlag van Islamitische Staat Beeld epa
De zwarte vlag van Islamitische StaatBeeld epa

De 20-jarige Laura H. uit Leidschendam verbleef 11 maanden met haar man en twee kleine kinderen in IS-gebied. Maandag stond ze weer op Schiphol. Ze werd meteen gearresteerd. Woensdag moet duidelijk worden of ze vervolgd wordt. Vier vragen over haar reis naar het kalifaat en wat haar nu te wachten staat.

Wilfred van de Poll en Harriet Salm

Waarom is ze opgepakt?
Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak van 1 september 2015 tot 12 juli 2016. "Essentieel voor ons is dat ze daar echt geweest is", zegt een woorvoerder. Het OM vindt het 'niet aannemelijk in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS'. Het OM baseert zich op het AIVD-rapport 'Leven bij Isis, de mythe ontrafeld' en de studie 'Bestemming Syrië', van terrorisme-onderzoekers Daan Weggemans, Ruud Peters en Edwin Bakker.

Gaat het Openbaar Ministerie haar vervolgen?
Dat hangt af van wat er uit de verhoren komt. Het OM zal willen achterhalen hoe gevaarlijk ze is. En of ze strafbare dingen heeft gedaan. Dat is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. In 'Bestemming Syrië' staat dat buitenlandse vrouwen in het kalifaat in de regel geen vechtersrol hebben. Als blijkt dat Laura's rol zich inderdaad beperkte tot het ondersteunen van haar man, vindt de rechter zo'n indirecte bijdrage aan de strijd dan ook strafbaar? Een andere vraag is of ze vrijwillig afreisde of werd gedwongen. En welke bewijzen heeft het OM in handen heeft.

Wat is er al over haar Syriëgang bekend?
Volgens Laura H. ging ze niet uit eigen wil. In een interview op de Koerdische televisiezender K24, net na haar ontsnapping, vertelde ze dat haar man, een nu 27-jarige Palestijnse Nederlander, haar dwong. Die zou haar hebben voorgesteld op 'vakantie' te gaan naar Turkije, van waaruit hij haar Syrië in zou hebben gelokt. Hoe precies blijft vaag. Ze had niet door dat dat ze Syrië in reisde, zei ze tegen K24. Al voelde ze enige nattigheid omdat haar man onderweg zo 'sneaky' deed en haar steeds opdroeg zachtjes te praten.

Hoe slaagde zij erin te ontsnappen?
Volgens een peshmerga-generaal vluchtte ze met man en kinderen uit Mosul. Bij de frontlijn ontstond een vuurgevecht en zou haar man gewond zijn geraakt. Laura H. zou tegen de peshmerga hebben gezegd dat ze hem achter konden laten. Hij zou teruggegaan zijn naar de IS-linie. Zijn verdere lot is onbekend. Laura H. verklaarde dat haar vader heeft geholpen bij haar vlucht door de Koerdische strijders te benaderen. Of dat echt zo is? De vader wilde gisteren niet reageren. Wel is duidelijk dat het ministerie van buitenlandse zaken een rol heeft gespeeld bij haar terugkeer, aldus een woordvoerder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden