Update

Laura H.: ‘Ik dacht dat we in Syrië gelukkig zouden worden’

Terreurverdachte Laura H. voor de rechter in juli dit jaar, afgeschermd van het publiek in een grijs hokje. Beeld ANP

Vandaag moest Laura H. zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam voor haar verblijf in IS-gebied. Het OM vervolgt haar voor deelname aan een terreurorganisatie. Vrouwen die terugkeren uit het kalifaat zijn gewaarschuwd.

Vanuit de afgeschermde cabine in de rechtszaal klinkt een hoorbare zucht van opluchting als de officier van justitie zegt dat Laura H. wat hem betreft niet meer terug hoeft naar de gevangenis. De 21-jarige vrouw zat een klein jaar in voorarrest nadat zij zomer vorig jaar op Schiphol werd opgepakt toen ze terugkeerde uit IS-gebied. Daar was ze elf maanden daarvoor naartoe vertrokken met haar man Ibrahim en twee kinderen.

Dat betekent niet dat ze ‘geen rekening bij Justitie heeft’, benadrukte de officier van justitie. Hij eiste naast een gevangenisstraf gelijk aan de duur van het voorarrest, ook twee jaar voorwaardelijk voor het deelnemen aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristische daad. Dat moet vooral voorkomen dat H. zich nog een keer inlaat met een terreurgroep.

Maar voor het OM is de zaak Laura H.ook om een andere reden belangrijk. De verwachting is dat de komende tijd meer vrouwen met hun kinderen gaan terugkeren vanuit het snel krimpende kalifaat. De zaak H. kan bepalend worden voor hoe die vrouwen te behandelen.

Door H. te vervolgen voor deelname aan een terreurorganisatie wil het OM duidelijk maken dat wat hen betreft de rol van vrouwen in het kalifaat groter is dan enkel de kinderen en het huishouden verzorgen. Sterker nog, vrouwen zijn cruciaal voor IS, omdat ze hun strijdende mannen ondersteunen en toekomstige strijders baren, aldus het OM.

Het kan alleen wel bijzonder lastig zijn om te bewijzen wat een terugkeerder nou precies in Syrië of Irak heeft gedaan. Ook rond Laura H. bleek ter plekke onderzoek doen vrijwel onmogelijk, aldus het OM. Bovendien wilde H. lange tijd niets zeggen.

Vandaag deed ze in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam wel haar verhaal, vanwege haar veiligheid vanuit de anonimiteit van de cabine. Ze zei niet precies te weten wat in Syrië speelde toen ze vertrok. Haar man beloofde dat ze naar neutraal gebied zouden gaan. Dat ze in Syrië gelukkig zouden worden.

Ibrahim sloeg haar, aldus H. Hij bepaalde alles. Ze moest van hem normale kleding kopen in de aanloop naar hun reis via Turkije naar Syrië, zodat ze niet zouden opvallen. Hij wilde naar Syrië samen met hun twee kinderen, van wie de jongste amper drie maanden oud. Volgens H. omdat zijn afkeer voor Nederland steeds groter werd. Ibrahim droomde van het plegen van een aanslag in Nederland of een ander Europees land, vertelde ze.

Beetje bij beetje kwam ze er daar achter dat ze de leer van IS niet onderschrijft. H.: “Daarvoor had ik me nooit echt in het geloof verdiept. Ik heb me tot de islam bekeerd om ergens bij te horen. Om iets te zijn.”

Ze besloot met man en kinderen te vluchten. Ibrahim raakte daarbij gewond en bleef achter bij IS. Over zijn lot is veel onduidelijk.

Volgens Justitie had H. een veel grotere rol bij het organiseren van de reis naar Syrië dan ze doet voor­komen. Het is voor het OM een van de redenen om het advies van deskundigen – om H. te vervolgen volgens het jeugdstrafrecht – niet te volgen. Uit onderzoek zou blijken dat ze sociaal-emotioneel achterloopt bij haar leeftijdsgenoten. Maar door met haar gezin naar IS-gebied te vertrekken, heeft H. een bijzonder volwassen en ernstig besluit genomen, aldus het OM.

Lees ook: 

Uit IS-gebied ontsnapte Laura: 'ik ben geen crimineel'

Zus van IS-strijder Ibrahim I.: 'Geweldig als Nederland best doet hem hier naartoe te krijgen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden