Recept

Latkes, levivot oftewel aardappelkoekjes

Beeld COLOURBOX

Vindt u de aardappel saai? Probeer er dan eens deze smakelijke koekjes van te maken. 

Het achtdaagse joodse feest Chanoeka begint na zonsondergang op de 25ste dag van de joodse maand Kislev (dat was dit jaar op 6 december). Het is het feest van de overwinning van het licht op de duisternis en begint met het aansteken van één kaars op de eerste avond. De tweede avond branden er twee kaarsen, de derde avond drie, enzovoort tot de achtste avond. Omdat het Chanoukaverhaal onder meer gaat over olie die niet op leek te raken in de lampen, wordt er traditioneel veel zoet en ook hartig, in olie gefrituurd, voedsel gegeten. Latkes, levivot ofwel aardappelkoekjes zijn al eeuwenlang traditie. 

Wie geen Chanoeka viert, maar wel Oud en Nieuw, zou alvast wat kunnen oefenen op latkes, die als voorgerecht, bijgerecht, maar ook, bestrooid met poedersuiker, als zoet hapje kunnen dienen. Leg ze op oudejaarsavond gewoon tussen de oliebollen en appelbeignets.

Ingrediënten:

1 kg aardappelen
2 grote eieren
snuf zout

Naar eigen smaak:

een halve geraspte ui of wat meer
peper
oregano
peterselie
eetlepel room
2 eetlepels bloem
zonnebloemolie, desgewenst met kippenvet

Bereiding

Schil en rasp voor de latkes de aardappelen boven een kom koud water. Men zegt dat het met de hand raspen het geheim is van goede latkes. (U kunt de aardappelen ook met een spiraalsnijder bewerken: tot sliertjes geraspte aardappelen geven een krokanter, maar vettiger resultaat dan geraspte aardappelen.) Spoel het raspel onder de koude kraan en laat het uitlekken in een vergiet. Druk er zoveel mogelijk water uit. U kunt het daartoe als een bal in een theedoek wikkelen en dan 'uitwringen'. Of dep het met keukenpapier verder droog.

Klop de eieren los met het zout en roer ze, met de bloem, door de geraspte aardappelen. Roer, als u dat wilt, peper en/of kruiden door het mengsel. Een lepel room erdoor maakt de koekjes luchtiger.

Verhit een laag olie (met kippenvet, als u dat gebruikt) van ongeveer drie cm in een ruime koekepan op hoog vuur. Schep per latke ongeveer 1 flinke lepel (50 ml) in de hete olie. Bak er niet te veel tegelijk. Druk de bergjes een beetje plat en zet het vuur lager. Draai de latkes om wanneer ze aan de onderkant bruin zijn en bak ook aan de andere kant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden