Latijns-Amerika versus Big Tobacco

In navolging van Guatemala, Bolivia, Nicaragua en Panama heeft nu ook Venezuela een schadeclaim ingediend bij Big Tobacco, de grote Amerikaanse tabaksfabrikanten die in het land actief zijn.

Wils Rebergen

De Venezolaanse regering stelt dat grote economische verliezen zijn geleden door het verderfelijke product. Door het roken is de arbeidsproductiviteit gedaald, met als gevolg een lager bruto nationaal product en minder belastingopbrengsten.

Caracas rekent op miljarden dollars schadevergoeding van Big Tobacco. Haar advocaten wijzen op de overeenkomst die in november is gesloten met Amerikaanse staten, goed voor 246 miljard dollar in 25 jaar. “De levens van Venezolanen zijn evenveel waard als die van Amerikanen”, zeggen de raadslieden van Venezuela.

De grote tabaksjongens - onder meer British American Tobacco en Philip Morris - die in het aan roken verstokte Zuid-Amerika altijd goede zaken deden, noemen de claim absurd. Volgens een van hen zijn de klagers verblind geraakt door de dollartekens in hun ogen na de getroffen regelingen in de VS. “Een cynische poging om het Amerikaanse rechtssysteem te kapen. Ze moeten lokale producenten in eigen land aanklagen”, laat Brown en Williamson Corp. weten, nummer drie in de VS.

De kans op schadevergoeding voor Nederlandse rokers wordt hier door specialisten op aansprakelijkheidsgebied niet hoog ingeschat. Maar de Zuid-Amerikanen laten zich niet zo gemakkelijk afschepen. De advocaten van Venezuela, die hun eis in Miami hebben ingediend, wijzen op de controle van Big Tobacco over de lokale sigarettenproductie (drie kwart Bat, Philip Morris vrijwel de rest). Terwijl ze wisten dat hun waar verslavend is en dodelijke ziekten bevordert, hebben ze acties van de Venezolaanse regering om het roken te ontmoedigen gedwarsboomd of vertraagd, aldus de aanklacht.

Guatemala was vorig jaar mei het eerste Zuid-Amerikaanse land dat Big Tobacco aansprakelijk stelde. Brazilië liet vorige maand weten een schadeclaim te overwegen. En dan is het nog niet afgelopen. De advocaten voor Venezuela zeggen binnenkort ook namens Ecuador en Rusland op te zullen treden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden