Latijn verplicht voor hersteld hervormde theologiestudent

Studenten die predikant willen worden in de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) moeten het vak Latijn volgen. Dat heeft de synode van het kerkverband zaterdag besloten.

Predikanten in de Hersteld Hervormde Kerk, worden opgeleid aan het Hersteld Hervormd Seminarium, dat verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bij die opleiding is nu alleen Grieks een 'ingangseis'. Op voorstel docenten heeft de synode van de kerk (landelijk bestuur) besloten ook Latijn als ingangseis te stellen voor de masteropleiding theologie.

De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), het kerkverband waarmee de herstelden in 2004 niet meegingen, besloot april vorig jaar juist om het vak Latijn te schrappen als verplicht onderdeel van de predikantsopleiding.

Latijn moest plaats maken voor extra vakken over pastoraat, ethiek en levensbeschouwing. Die beslissing werd niet zonder slag of stoot genomen, omdat volgens sommigen kennis van het Latijn vereist is om bepaalde geschriften in de kerk- en cultuurgeschiedenis te kunnen lezen.

De Hersteld Hervormden besloten zaterdag ook aansluiting te zoeken bij het Interkerkelijk Contact In Overheidszaken (CIO), een samenwerkingsverband van 21 kerkgenootschappen dat de gemeenschappelijke belangen bij de rijksoverheid behartigt.

Op de synodevergadering bleek dat de financiële positie van de HHK zich gunstig ontwikkelt. Er kon in 2005 aan fondswerving worden gedaan om mogelijke tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden