Latex, kanten onderbroekjes en sekspoppen

Hij zou er in zijn huis in Amerika wel een kamer voor kunnen vrijmaken. Maar deze installatie hoort gewoon in een museum thuis, vindt kunstverzamelaar Bert Kreuk. Daarom schonk hij dit kunstwerk aan het Gemeentemuseum Den Haag, waar het precies in één van de kabinetten past. Bert Kreuk (1964, Capelle aan den IJssel) verzamelt al bijna twintig jaar kunst. De ondernemer, rijk geworden in Amerika, heeft inmiddels een collectie van bijna 800 werken: van Monet, Cézanne, Willem de Kooning, Jeff Koons en Luc Tuymans tot jonge Amerikaanse kunstenaars. Hij leent ze over de hele wereld uit aan musea, vaak in langdurig bruikleen. En soms schenkt hij ook een kunstwerk, zoals deze kamer die compleet van latex is gemaakt. Directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum wilde dit werk van de Amerikaanse kunstenaar Kaari Upson (1970) aankopen, maar Kreuk gaf het cadeau. "Ik vind dat ik als mecenas ook iets terug moet doen, als musea mijn werken willen laten zien." Deze zomer komt er een tentoonstelling in het Gemeentemuseum over de collectie Bert Kreuk.

De latex kamer heeft een bijzondere voorgeschiedenis. Tijdens een bezoek aan haar ouders in 2003 ging Upson in een vervallen buurt in San Bernardino een leegstaand huis binnen, waar een playboy had gewoond. Er gebeurde van alles in het huis wat niet pluis was. De eigenaar verdween in de gevangenis en de bank bood het huis te koop aan. Upson vond er dozen met dagboeken, foto's, Playboys en kanten onderbroekjes. Toen het huis afbrandde, besloot Upson de identiteit van de vroegere bewoner opnieuw vorm te geven.

Het Larry Project noemde ze het. 'Larry' was een eenzame, seksueel gefrustreerde man die op zoek was naar geluk en geobsedeerd door Hugh Hefner, oprichter van Playboy. De wanorde in de kamer staat model voor de chaos in het huis en het leven van Larry. Het vleeskleurige latex verwijst naar menselijke huid maar ook naar de sekspoppen die Upson aantrof in het huis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden