Later zal iedereen oma of opa zijn
Nieuw tijdschrift Dichter is nieuw podium voor kinderpoëzie
Twee teckels in het mandje van een rollator. Klaar voor een wandelingetje. Nieuwsgierig lijkt een van de dieren de frisse buitenlucht al op te snuiven. De honden zijn de blikvanger van een nieuw tijdschrift voor kinder- en jeugdpoëzie: Dichter.
Een schriftje, noemt uitgever Plint het blad, dat met zo'n 75 nieuwe gedichten voor kinderen evengoed een kleine bloemlezing is. Met gevestigde namen Hans Hagen, Joke van Leeuwen of Erik van Os, naast dichters als Gerard B. Berends, Gijs van der Hammen, Kate Schlingemann en anderen. Plint - bekend van posters waarop poëzie en beeldende kunst hand in hand gaan, van kussenslopen met dichtregels - vroeg hun om gedichten over oma's en opa's, aansluitend bij het thema van de Kinderboekenweek.
En dus zien we opa's en oma's in al hun veelzijdigheid, in lichte en ernstiger gedichten. Sommigen kunnen alles nog: zwemmen, racen op de fiets door de stad, hinkelen. Anderen zijn een groot klein kind geworden. "Hij was een heer, / maar nu niet meer. / Nu kan hij bijna niet meer staan. / Nu heeft hij weer een luier aan.'"(Bette Westera).
Zo'n krakkemikkige (over)grootouder heeft nuchter bekeken wel iets van een machine waarvan kapotte onderdelen worden vervangen, zie Erik van Os. Maar een vergeetachtige grootouder is ook ingewikkeld voor een kind. Kate Schlingemann laat het treffend zien, in een verward gesprek tussen oma en kleinkind: 'Oma, dat heb je net verteld'. Oma's zijn er om boze kinderen te troosten. Zij kunnen bij hen thuis, in hun 'kamerhaventje', en met hun zachte 'veertjesvel', 'kinderen weer heel' maken - de beeldende woorden zijn van Diet Groothuis.
Maar het idee dat ook zij klein zijn geweest, en zelf weer opa's en oma's hebben gehad, is duizelingwekkend. En vroeger of later zijn we allemaal oud: "Loop ik te dromen / in de pauze op het plein / bedenk ik dat later iedereen / oma of opa zal zijn."
Met Dichter hoopt Plint iets van het gat op te vullen dat Querido's Poëziespektakel achterliet, het speelse 'jaarboek' voor kinderpoëzie dat enkele jaren terug ophield te bestaan.
Dit eerste nummer is veelbelovend. Het is bovendien fraai vormgegeven, met zachte, humoristische tekeningen van Eline Rijnvos, waarin teckels de hoofdrol spelen.
Een volgende editie mag iets minder statisch zijn: dat kan alleen al door de dichters niet zo strak in alfabetische volgorde te presenteren. En zo nu en dan een vers met een wat scherper randje, daar kunnen kinderen ook best tegen.
Hopelijk groeit Dichter, dat vier keer per jaar gaat verschijnen, uit tot een nieuw podium voor kinderpoëzie. Wordt het een plaats voor nieuw werk voor de vele goeie kinderdichters die Nederland rijk is. En ook: een kweekvijver voor jong talent.
Dichter Tijdschrift voor jeugdpoëzie Plint; euro 5,95 (www.plint.nl/dichter)
undefined