Later regen en wind

Langs een deel van de Noordhollandse kust en in het Waddengebied heeft het gisterochtend gestormd uit het noordwesten. De wind sprong echter het meest uit de band tijdens buien. Tijdens de passage van een buienlijn, die in een paar uur Nederland deed, was het menens. Op de KNMI meetpost Stavoren werd gisterochtend een vlaag van 118 km/uur geregistreerd en op IJmuiden 113 km/uur. Ook ver landinwaarts (Tolkamer) zware windstoten.

Verder gingen de buien plaatselijk vergezeld van hagel, natte sneeuw (Hoensbroek) en onweer (Lelystad) en zakte de temperatuur in Aartswoud naar 1.4. De buiigheid was echter van korte duur. De verwachte opleving bleef 's middags achterwege, omdat de aangevoerde lucht te droog bleek, en zowel hogerop als aan het aardoppervlak onvoldoende was afgekoeld. Maximaal bereikten de meeste waarnemingsposten waarden tussen 6 en ruim 8 (in Westdorpe en Vlissingen 8.3).

Het onstuimige weer van vrijdag was een 'verdienste' van een tot 980 hPa uitgediepte depressie, waarvan het centrum over Stockholm naar het oosten trok. In het hoge noorden van Europa zette de afkoeling zich overigens onverminderd voort. In het Karelische (Noordwest-Rusland) Kalevala werd -33.0 geregistreerd, en op de Noorse stations Siccajavre en Kautokeino -32.9 en -32.8.

Vandaag een droge start en minder wind bij tot circa 6 oplopende temperaturen. In de loop van de ochtend geleidelijk meer bewolking gevolgd door regen tijdens de middag en avond. Oorzaak is een nieuwe depressie die uitdiepend Scandinavie binnentrekt. Ook zondagnacht regen mogelijk overgaand in natte sneeuw. Tevens een langs de kust tot stormachtig of storm aanwakkerende wind, ruimend naar noordwest.

Morgen aanvoer van tamelijk koude lucht uit de poolstreken. Daarin ontwikkelen zich enkele sneeuwbuien en het wordt niet warmer dan circa 3. In buien kan het kwik tot rond het vriespunt zakken. De wind waait uit noordwest tot noord en is boven land krachtig, aan zee stormachtig. Op maandag vooral in de kustgebieden nog enkele sneeuwbuien. Elders droog met opklaringen en 's nachts lichte tot matige vorst bij naar richtingen tussen noord en noordoost ruimende winden. De windruiming wordt veroorzaakt door drukstijgingen boven het Noord-Europa.

De bekende Belgische TVweerman Bob de Richter stopt met zijn weerpraatjes op de BRT.

Tenslotte is voor velen is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: het nieuwe weerkaartje in Trouw. Vooral het feit dat het kaartje met IJsland is uitgebreid, stemt tot grote tevredenheid. De prognose is overigens gebaseerd op Reading; in mijn tekst maak ik veelal gebruik van Offenbach en Bracknell.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden