Laten we over Zwikker nog niet te hard juichen

Tien jaar geleden ongeveer. Vakjournalisten zaten bijeen en bespraken de 'draft', de keuze van talentvolle college-spelers die uitgekozen werden door professionele teams van de NBA.

Echte insiders (een stuk of zeventien in Nederland) leven ieder jaar naar die 'draft' toe. Het is de dag waarop ongeveer duidelijk wordt welke talenten een kans krijgen. Welke ploegen een bepaald soort speler nodig hebben en welke NBA-ploeg een andere tactische koers gaat varen in de nabije toekomst. Een belangrijke dag derhalve voor, laat ik het duidelijk stellen, de insiders.

Toen, tien jaar geleden, dacht de basketball-verslaggever van de Telegraaf dat 'draft' de naam van een stadje ergens in de USA was en dat in dat stadje die ceremonie met die spelers werd gehouden.

De waangedachte zij deze journalist vergeven. Wie in dit kikkerland, waarbij bijna niemand iets van de regels en laat staan van de cultuur van de Amerikaanse sport kent, al weet hoe je 'draft' schrijft is spekkoper.

Tien jaar geleden ging het om Rik Smits, een onbekende Eindhovenaar waar de vaderlandse journalistiek grotesk de schouders voor ophaalde: wat moest zo'n slome slungel nou bij de beste profspelers ter wereld? Niets toch.

Het verhaal van Smits is intussen uitgebreid tot een succes-story, is al opgetekend in een echt boek (van Volkskrant-collega Tim Overdiek) en Smits wordt redelijk erkend en herkend.

De uit Didam stammende Geert Hammink ging een paar jaar geleden ook in de 'draft', maar werd geen NBA-speler van allure. In Orlando kreeg hij geen speeltijd en wel een salaris en bij de Golden State Warriors was hij sjieke bankvulling. Hammink speelt nu in Griekenland, wordt daar rijk, maar niet beter. Hij is ook nauwelijks 'erkend en herkend' zoals Smits.

Sinds gisteren weten we dat ook de mastodont Serge Zwikker uit Vlaardingen kans maakt tot de NBA door te dringen. Hoewel bijvoorbeeld de Volkkrant via de kop 'Zwikker treedt als derde Nederlander toe tot de NBA' de sportpagina opent, dient toch te worden gewaarschuwd voor al te groot enthousiasme.

De Houston Rockets losten (in de draft dus) onze landgenoot als dertigste en als eerste in de tweede ronde. Voor Zwikker is dit leuk, de waarheid is echter dat hij laag ingeschaald is en keihard moet gaan werken om überhaupt aan spelen toe te komen. Zijn positie lijkt wankel, hoe hard en bijna onwetend ook een donderdagavondradio-interview in Nederland hem bewierrookte. Zwikker, een trage kolos, van bijna 2.20 meter mag in de zomermaanden proberen snelheid te gaan winnen en als in oktober van dit jaar de 'gele hesjes' uitgedeeld worden, hoopt hij nog in Houston te zijn.

Het feit dat de Rockets in de eerste ronde een kleine speler (guard) kozen, maakt de positie van Zwikker op zijn minst wankel en de kans lijkt aanwezig dat hij komend seizoen ergens in Europa zal worden geparkeerd.

Zwikker was overigens één van de zes buitenlanders in de draft.

Tien jaar geleden was niemand in Nederland geïnteresseerd in wat er met Smits gebeurde. Nu was er tenminste informatie over Zwikker. Dit sportland begint te leren. Overigens was Sven Nater de eerste Nederlander in de NBA. Geboren als Sven Langenberg (in Den Helder), ging hij Smits nog met tien jaar voor! Maar wie daar op let is een kniesoor.

Overigens was het grootste nieuws uit deze draft de bereidwilligheid van de Chicago Bulls hun tweede ster, Scottie Pippen, samen met de Australische Luc Longley te verhandelen naar Boston. Toen Michael Jordan daar lucht van kreeg dreigde hij met onmiddellike ingang zijn (dure) basketballschoenen aan de wilgen te hangen. De Bulls-organisatie zag direct van de handel af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden