Laten we maar amaryllis zeggen

Het is weer de tijd van de amaryllis. Al heet die bol, met die uitbundige bloemen, eigenlijk anders. En hoeft ie niet altijd rood of wit te zijn.

Wat wij amaryllis noemen, is eigenlijk Hippeastrum. Hebben we net een moeilijke naam uit het hoofd geleerd, is het weer niet goed. De 'echte' Amaryllis is een bolgewas dat uit Zuid-Afrika komt. Hippeastrum is een bolgewas uit Zuid-Amerika.

Het verschil? De echte Amaryllis heeft een gevulde bloemstengel en doet het op een beschutte plek in de tuin. De Hippeastrum heeft een holle stengel en doet het niet buiten, wel binnen. Wie het over de amaryllis in de vensterbank heeft, bedoelt dus Hippeastrum. Laten we ons maar aan die gewoonte houden.

Al meer dan twee eeuwen is de amaryllis in cultuur en worden de mooiste cultivars ontwikkeld door kruisingen van de vele soorten die in het wild voorkomen. De meeste ervan zijn verdwenen maar als je het internet afzoekt, vind je er nu nog zeker zo'n 300 verschillende. Wie denkt dat een amaryllis alleen maar rode of witte bloemen heeft, loopt dus behoorlijk achter. Jammer genoeg zijn er nog massa's amaryllis die alleen als rood, wit of roze worden aangeboden. En dat terwijl er zoveel andere mooie zijn die een naam hebben en waarvan je dus zeker weet wat voor bloem er uit de bol komt. De roze met witte 'Apple Blossom' bijvoorbeeld met grote bloemen; de abrikooskleurige 'Moviestar' met iets kleinere bloemen; de rode 'Pamela' met nog kleinere bloemen; de wit met roze 'Aphrodite' met grote gevulde bloemen; de 'Double Arosa' met iets kleinere gevulde rood met witte bloemen; de rode 'Fanfare' met nog kleinere gevulde rode bloemen; de bijzonder 'Reggae' met groenrode bloemen met heel smalle bloembladen; de 'Giraffe' met groene bloemen als vlinders met rode streepjes en de groene 'Gemma' met bloemen als trompetten. Deze negen voorbeelden staan elk voor een groep en de verschillende amaryllis cultivars zijn in deze negen groepen ingedeeld. Dit om het zowel voor de kweker, de handel als voor de consument wat overzichtelijker te maken.

Wie uitgekeken is op de 'gewone rode met grote bloemen' kan nog veel moois ontdekken. Niet dat er wat mis is met die grote rode amaryllis, maar die kennen we nu wel. Amaryllis is te koop als bol en als snijbloem. Amaryllis is een seizoensproduct en het is nu de tijd dat we ze volop tegenkomen. In Duitsland en Nederland worden de meeste als snijbloem in het najaar verkocht, terwijl het in Frankrijk en Italië meer voorjaarsbloemen zijn. Wij kopen ze het liefst in knop, maar in Frankrijk, Engeland en Duitsland houden ze meer van open bloemen. Amaryllis staat wel 14 dagen op de vaas. Snijbloemenvoedsel is niet nodig en ze hebben maar een klein laagje water nodig. Als je veel water in de vaas doet, heb je kans dat de steel gaat rotten en op de rand van de vaas afknapt.

Van bollen heb je nog langer plezier. De bollen zijn geprepareerd zodat we ze alleen nog maar in een pot met grond hoeven te zetten om er bloemen uit te krijgen. En zelfs dat hebben de kwekers vaak al voor ons gedaan. Bijzondere cultivars worden meestal als droge bol verkocht en niet als opgepotte bol of als snijbloem. Het is de moeite waard ze in bloei te trekken. Je zet ze in een pot met grond en zorgt dat eenderde van de bol boven de grond uitsteekt. Geef een beetje water en zet de pot op een warme, zonnige plek. Wacht tot je een groene punt uit de bol ziet komen of de grond te droog is. Geef daarna water, maar niet teveel. Uit de bol groeit in een paar weken een bloemstengel. Daarna gaan de bladeren groeien, maar tijdens de bloei komen ze niet boven de bloemen uit. Soms komen er twee bloeistengels uit een bol. Gooi de bol dan niet weg als de bloemen uitgebloeid zijn, maar snij de bloemstengel tot 5 centimeter boven de bol af. Blijf water geven en af en toe kamerplantenmest. De bladeren zorgen ervoor dat de bol voedsel op kan slaan en bloemknoppen kan aanleggen. Vanaf half mei kunnen de planten naar buiten (het hoeft niet, ze kunnen ook binnen blijven). Zet ze op een plaats waar geen felle zon komt of graaf ze in, wat makkelijker is omdat je ze dan minder water hoeft te geven. De bedoeling is nu om in september met water geven op te houden. Ze kunnen nu naar binnen. Je kunt wachten tot de bladeren uit zichzelf afsterven, maar je kunt ze in november ook 5 centimeter boven de bol afsnijden. De bollen hebben een rustperiode van ongeveer 6 weken nodig op een koele, eventueel donkere plaats en hebben geen water nodig. Ze kunnen dan gewoon in de pot blijven zitten. Verpot ze na deze periode in verse potgrond, geef ze een beetje water en meer als ze aan de groei gaan. Amaryllisbollen kunnen net als hyacintenbollen op water in bloei getrokken worden, maar worden dan nooit zo mooi als in een pot met grond.

Doe het een amaryllisbol niet aan om verstopt in een bloemstuk, versierd met linten en spelden in bloei te laten komen. Er zal heus wel een bloem op een korte stengel tevoorschijn komen. Maar het is een droevig resultaat van een mooi kweekproduct. Gun een amaryllisbol een pot met grond en probeer de bol over te houden en het volgende jaar weer in bloei te trekken.

Tuincentra hebben meestal een beperkte collectie amaryllisbollen. Tuincentrum Peter C. Nijssen in Heemstede heeft veel verschillende cultivars. Op www.verberghe.nl is een indrukwekkende collectie bollen te vinden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden