Laten we kijken naar wie er wél toe doen

HENK HOIJTINK

Meer dan een derde van de stemmen in een verkiezing zonder tegenkandidaat niet krijgen en toch blijven zitten - ik zie er slechts twee toe in staat: Sepp Blatter en Michael van Praag. Ik schreef hier al eens dat er in de kern geen verschil is tussen die twee en hun werelden, en wat je ook allemaal van Blatter kunt zeggen, zo bruin als nu Van Praag heeft hij ze verkiezingstechnisch toch nooit hoeven bakken.

Ach, Michael van Praag. Hoe vaak heb ik, hebben wij, hem al niet op de korrel genomen? Hoe origineel kan het nog zijn? Hij glibbert mijlenver van ons door zijn bobo-universum. Dat zou nog tot daaraan toe zijn als hij er iets kon uitrichten, maar volstrekt kansloze campagnes voor het voorzitterschap van zowel de Fifa als de Uefa toonden dat ze hem ook daar niet zien staan, of dat ze het wel met hem hebben gehad - en ook daar trekt hij er geen conclusies uit.

Iedereen is klaar met Michael van Praag. In alle kranten werd zijn herverkiezing tot voorzitter van de KNVB deze week met kleine stukjes afgedaan. Het gesputter erna - Van Praag voelde zich 'geschoffeerd' door vele clubs en die clubs door hem - kreeg eenzelfde behandeling. Alleen De Telegraaf had Van Praag nog gebeld. Hij zemelde dat hij moet accepteren dat hij met 21 stemonthoudingen mag blijven - de denktrant van zijn universum.

De erin verstrikte bobo - ooit, het zij voor de volledigheid niet vergeten, een zwierig bestuurder. Van Praag onderstreepte zelf zijn irrelevantie, toen hij zich met een typerende kronkelredenatie verdedigde tegen het verwijt dat hij in de bestuurlijke chaos van de KNVB onzichtbaar en afwezig was geweest. Zijn bevoegdheden zijn enorm beperkt, moesten we weten. Hij had de macht helemaal niet om in te grijpen.

Laten we ons, nu dat is vastgesteld, richten op de man aan het stuur. De enige die in het voetbal, de kernzaak, de weg kan en moet wijzen is de technisch directeur, Hans van Breukelen. Daar mag iedereen van denken wat hij wil, en die vrijheid wordt (netjes uitgedrukt) ruimschoots genomen, maar als we het er ooit over eens worden dat ons voetbal moet worden bijgestuurd, is het aan de technisch directeur om dat te begeleiden - niet aan de directeur (die er voorlopig nog niet is), in de verste verte niet aan Van Praag en nee, ook niet aan de 'innovator' die Van Breukelen wil aanstellen.

De voornaamste kandidaat daarvoor is inmiddels oud-volleyballer Peter Blangé. De Volkskrant diepte een uitspraak van hem vorig jaar in het Algemeen Dagblad op: "Er wordt altijd zo mooi gezegd dat je van een toernooi moet genieten. Lariekoek. Weet je wanneer ik genoot? Als we hadden gewonnen en die medaille om onze nek hadden. Daarvoor vond ik zo'n toernooi een kwelling."

Dát is taal. Ik zou hem alvast willen adviseren: regel na de soms enge logistieke perfectie van teammanager Hans Jorritsma eens een Oranje-reisje expres verkeerd - kijken hoe de verwende apen daarmee omgaan.

Serieuzer: waarom zou Blangé, de winnaar die zich al jaren op innovatie in de sport richt, ons voetbal in deze al lang aangebroken nieuwe tijden niet het nodige zinnige kunnen brengen? Laten we dat volgen, kijken naar wie er toe doen, naar hem - of wie het ook wordt - en meer nog naar, bóven hem, de technisch directeur.

Vergeet Michael van Praag. Als hij wil blijven zitten, als hij denkt dat hij dat moet accepteren, laat hem - met zijn enorm beperkte bevoegdheden. Laten we wel zijn: de eer aan zichzelf houden kan hij niet meer. Voor Michael van Praag is er al langer geen eer meer om aan zichzelf te houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden