Laten we in de vakantie eens wat zinnigs met de smartphone doen

SOMAJEH GHAEMINIA

Een herfstvakantie achter de smartphone. Hoe krijgt moeder haar pubers achter het scherm vandaan?

Met de smartphones in de hand hangen de drie pubers als zoutzakken op de bank. Het ding gaat overal mee naar toe, zelfs tot in de wc. Hun moeder ziet drama opdoemen: hoe moet het deze week, wanneer alle lessen, clubjes en vrienden zich in vakantiestand bevinden? Ze vreest dat de wereld dan nóg meer om de schermpjes zal draaien. Dat haar kinderen van 13, 12 en 10 jaar hun sociale contacten via de digitale weg onderhouden, weet ze wel. Maar hoe te voorkomen dat haar pubers de hele week lui turend en swipend op de bank hangen?

In ieder geval niet door net te doen alsof je begrijpt wat de smartphone voor hen betekent, zegt puberexpert Marina van der Wal. "Dat kunnen ouders niet, omdat ze het zelf als puber nu eenmaal nooit hebben ervaren. Ieder pingeltje en trillinkje geeft een enorme bevrediging, het geeft pubers het gevoel dat ze er toe doen. Als ouders dat afbranden zeggen ze indirect: waar jij zo van geniet, dat vind ik onzin. Eigenlijk wijs je ze dan af."

Vergelijk het met een heerlijke hamburger die kinderen voor hun neus wordt gezet met de boodschap: je mag er maar één keer per dag naar kijken, zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media, hoofdredacteur van Ouders Online en auteur van 'Focus! Over social media als de grote afleider'. "Of een doos met prachtige kleurpotloden die een kind mee naar school neemt maar waar hij vervolgens niet mee mag kleuren. Dat oude doosje met drie potloden, waarvan er één zwart is, dat mag dan wél van de juf. Zo ervaren kinderen de beperkingen die opvoeders opleggen als het gaat om digitale media."

Dat betekent niet dat pubers dan maar nutteloos aan een YouTube-infuus moeten hangen, zegt Pardoen. "Je hangt ze ook niet aan een infuus met cola."

Maar wat dan wel? Wees om te beginnen eerlijk naar de kinderen, zegt Marina Van der Wal, die dit najaar met een pubertour voor ouders langs theaters trekt. "Zeg gewoon dat je niet begrijpt waarom ze de hele dag achter het schermpje hangen. Leg het aan ze voor: hoe zullen we hier mee omgaan in de vakantie? Je zult verrast zijn door de alternatieven die de kinderen zelf aandragen."

Justine Pardoen raadt de ouders aan om eerst samen te bepalen wat voor opvoeders ze willen zijn in de vakantieweken. "Wat vinden wij belangrijk en wat willen we absoluut niet?" Het zou mooi zijn als ze vervolgens besluiten de smartphone of tablet op een slimme manier in te zetten, want digitale media horen nu eenmaal bij het leven. "Er zijn apps, folders en e-books die tips geven voor allerlei leuke digitale activiteiten die de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Zo is er een e-book voor begeleiders van vakantiekampen, met inspiratie om media op een leuke, zinnige manier te gebruiken tijdens de vakantie. Leg dat vervolgens aan de kinderen voor: we willen niet dat jullie nutteloos op de bank filmpjes kijken, want dat is niet goed voor je ogen, je wordt er dom van bovendien. Laten we in deze vakantie uitvinden wat voor zinnigs we met de schermpjes kunnen doen. Dat betekent dat ook de ouders zelf actief aan het werk moeten met digitale media."

Vergeet niet, besluit Marina van der Wal: "Pubers zijn meer bereid mee te werken aan een gezellige sfeer in huis dan ouders denken. Maar dan moeten ze daar wel de ruimte voor krijgen. Roep je de hele dag dat ze lui zijn, dan zullen ze zich voegen naar jouw oordeel."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden