Laten we hopen dat het tijdens de Voettocht voor de Vrede ook over die andere wandelaars gaat

Je zou denken dat je als kerkblad niet om de vluchtelingencrisis heen kan. Dat je als christen wakker ligt van al die wanhopige mensen die bonzen op de deuren van onze beschaving en daarover wil schrijven. Toch zijn er tijdschriften van christelijke signatuur die erin slagen het thema volkomen te negeren. Een prestatie van formaat.

Neem nou De Stem van de Laatste Bazuin, een driemaandelijkse uitgave van de Hersteld Apostolische Zendingskerk in Nederland. Op de voorkant een foto uit lang vervlogen tijden, om precies te zijn uit 1884. Leden van het christelijke zangkoor Engedi kijken onwennig in de fotocamera. In het midden vier keurige heren in het zwart die zich hebben opgesteld rondom een banier. De boze buitenwereld lijkt ver weg.

Binnenin het periodiek is dat ook zo. Er is aandacht voor de eerste cd van een ander koor genaamd Juda (kosten tien euro waarvan vijf euro ten goede komt aan de broeders en zusters in Congo), Engelen des Heren en de armen van geest. Verder veel oude bijbelprenten en een schitterende zwart-witfoto van een woestijn. Maar nergens een gammele rubberboot te zien.

In de bladen wel veel aandacht voor de zoektocht van de postmoderne mens naar vrede en rust. Dat verlangen is heel begrijpelijk met zoveel onrust om je heen. De wereld lijkt maar niet tot bedaren te komen. Wat is dan fijner dan je onder te dompelen in de spiritualiteit van de kloosters. Het blad van de Protestantse Kerk in Amsterdam, Kerk in Mokum, kondigt met trots vijf bezinningsavonden over de benedictijnse spiritualiteit aan, in de hoofdstedelijke Willem de Zwijgerkerk. "Aan de orde komen benedictijns leiderschap (mensen stimuleren tot groei), leven vanuit je bronnen van inspiratie, en benedictijns 'tijdmanagement'. Hoe kun je leven met een volle agenda zonder het druk te hebben?"

Voor drukke mensen die eigenlijk geen tijd hebben om rust te vinden kan het gelukkig sneller. Optocht, het blad van het aartsbisdom Utrecht, bericht over het evenement 'Ontdek de monnik in jezelf'. Tijdens deze eendaagse retraite kun je onder leiding van RKK/KRO-presentator Leo Fijen in de abdij van Egmond op adem komen. En inderdaad: alleen al door het typen van deze laatste zin word ik rustig. "De benedictijner monniken van de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen vertellen hoe zij hun inspiratie levend houden en gaan met gasten in gesprek, vieren samen de stilte van het gebed en geven de kans op zoek te gaan naar de monnik in jezelf." Dat is al met al nog een drukke dag.

Van rust naar vrede is een kleine stap. De actieve gelovige zal 'm al voelen aankomen: de Vredesweek is begonnen. Het Protestants Kerkblad van Delft schrijft erover. Die Vredesweek bestaat al sinds 1967 en heeft dit jaar als thema 'Vrede verbindt'. Er zijn wel honderden verschillende activiteiten. Zo is er het Manifeest ("Tijdens het Manifeest dagen we iconen, organisaties en artiesten uit om op verschillende locaties te manifeesten voor de vrede") en een Walk of Peace. Gelukkig noemen ze dat in Delft gewoon een 'Voettocht voor de Vrede'. Na de wandeling door deze Zuid-Hollandse gemeente is er ook nog een bijeenkomst. Het kerkblad werpt de vraag op waarom allebei nodig zijn. "Dat is gedaan om elkaar nog beter te leren begrijpen door de visie of de manier van doen van verschillende geloofsgemeenschappen te laten toelichten. De combinatie van informele contacten tijdens de voettocht en een plenaire bespreking daarna, beviel de afgelopen jaren heel goed."

En dan nu maar hopen dat het daar in Delft tijdens die voettocht ook gaat over die andere wandelaars, langeafstandwandelaars wel te verstaan. Net als wij op zoek naar wat rust en vrede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden