OpinieViering

Laten we ervaren dat de Geest ook digitaal waait door brood en wijn

null Beeld

DigitaIe avondmaalsviering , met brood en wijn thuis? Beter van niet, vinden liturgiewetenschappers Marcel Barnard en Mirella Klomp. Maar het is juist de moeite waard om te ervaren of digitaal de Maaltijd van de Heer vieren toch iets van die gemeenschap met elkaar en met Christus oproept, reageert Martine van der Herberg, pionierend predikant in Het Baken.

Afgelopen weken hebben wij in Het Baken in Woerden al een paar mooie ervaringen gehad waarin we digitaal, maar toch echt als gemeenschap verbonden waren. Misschien zelfs wel meer dan normaal? In elk geval anders, want natuurlijk is het anders. We zitten achter ons scherm, we zijn niet met een grote groep bij elkaar, we zijn afhankelijk van de techniek.

Barnard en Klomp zeggen dat we in deze tijd niet de pijn van het gemis aan gemeenschap moeten oplossen door een digitale avondmaalsviering, maar dat dit gemis de pijn is die we moeten voelen en dat Christus ons in dat lijden tegemoet komt. Prachtig, maar als je kijkt naar hoe de Maaltijd van de Heer over het algemeen ervaren wordt... (er is ook veel avondmaal-mijding) omdat mensen weinig ervaren), dan vraag ik me af of je met het niet vieren de pijn aan het doorstaan bent en Christus ontmoet.

Ik denk dat de pijn er niet in zit dat we geen avondmaal kunnen vieren met elkaar, maar dat we elke keer (en dat duurt nog lang) niet bij elkaar kunnen zijn. Dat er mensen alleen zijn die je graag een knuffel wil geven, dat er mensen oud en ziek zijn die nu niet de zorg kunnen krijgen die we willen geven, dat we niet met elkaar kunnen zingen. En zeker zou dit samen moeten komen in het avondmaal en heb je het daarbij over de kern van het geloof.

Maar wie weet wat er met de beleving en de gemeenschap zal gebeuren als we de Maaltijd van de Heer eens online vieren met je eigen broodje of cracker, juist op een moment dat we zo naar de gemeenschap verlangen, juist even zo anders dan normaal.

Misschien ervaar je de verbondenheid, het een-zijn in Christus dan juist, doordat je ziet dat die gemeenschap er fysiek even niet is. Bijvoorbeeld omdat je het brood niet gewoon aan kunt pakken maar het juist zelf mag doorgeven. En ervaar je de verbondenheid juist wel? Alleen dan anders dan normaal (en misschien wel meer).

En misschien, als deze situatie een keer voorbij is, en je weer fysiek met elkaar avondmaal viert, is het samen beleven en de verbondenheid met Christus nog sterker. Wat zou dat mooi zijn. Laten we leven in het vertrouwen dat de Geest ook digitaal waait door brood en wijn. Wat een unieke kans om dat te ervaren.

Lees ook:

Thuis klaarzitten met brood en wijn voor de digitale avondmaalviering? Daarmee slaat u de plank mis

Veel kerken zijn met Pasen waarschijnlijk dicht, daarom denken sommigen na over de vraag hoe het avondmaal digitaal gevierd kan worden. Beter van niet, betogen Marcel Barnard en Mirella Klomp, beiden docent liturgiewetenschap aan de Protestantse Theologische Universiteit.

Het heilig avondmaal vieren achter je laptop?

Het is in tijden van online kerkdiensten een vraag waar veel protestantse kerken een antwoord op zullen moeten zoeken: kun je in tijden van corona het avondmaal vieren als je als gelovigen niet bij elkaar kunt komen?

Waar is God in deze pandemie?

Wat God met de coronacrisis te maken heeft? Het eerlijke antwoord volgens priester James Martin: dat weten we niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden