Laten we elkaar niet als objecten zien

JOOST KOK en LEZER TE AMSTERDAM

Net terug in Nederland na een vakantie in Italië valt het me direct weer op: Nederland lijdt aan stress in de omgang. Dagelijks zijn er voldoende signalen en voorbeelden, zelfs in deze vakantieperiode.

Deze week nog, zomaar een voorbeeld: ik fiets rustig aan de rand van de duinen, midden in de natuur, prachtig! Er komt een wielrenner aan die roept tegen een naderende mevrouw op de fiets: "U moet uitkijken, mevrouw". De mevrouw terug: "Ja, u ook". Hoe anders gaat dat in Italië? Daar roept men bij voorkeur "Attenzione!" Of in Duitsland: "Achtung bitte!"

Een subtiel maar belangrijk verschil: de ontvanger wordt op de situatie gewezen en daarmee als volwaardig mens aangesproken. Geen verwijt. Het lijkt nietszeggend, maar volgens mij wezenlijk anders en met veel meer respect naar de ander. We moeten al zoveel. Als de omgeving je dan ook nog op van alles gaat wijzen: word je daar vrolijker van?

Ik niet in ieder geval. Het zet ons in de verdedigingsstand. Kijk op televisie: personen worden op een voetstuk gezet, discussieprogramma's voeren veelal een onnodige strijd om het gelijk. Je kunt bijna alles willen verklaren en steeds de beste willen zijn, maar hoe belangrijk is dat?

Laatst las ik nog de mooie spreuk: 'Comparison is the thief of joy'. De dialoog aangaan zou wat meer in onze cultuur mogen. Dat wordt mij na een verblijf in het buitenland steeds weer duidelijk. Waarom vind ik het zo'n verademing om in andere landen meer mijzelf te kunnen zijn? Zou het kunnen zijn dat Nederland is doorgeslagen in efficiency en te veel is gericht op geld en commercie?

Het is doorgedrongen tot het dagelijks taalgebruik. We zien elkaar als objecten. En objecten staan soms in de weg. Hoe vaak hoor ik niet: Doe normaal! Hou op! Wat doe je nou! En het kan zoveel anders. Als we de formulering van onze zinnen wat positiever zouden maken? Dat zou fantastisch zijn. Op naar een life driven samenleving! Liefst vandaag nog. Daar gaat het toch uiteindelijk om?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden