Laten we boeren trainen, in plaats van agenten

Over deelname aan militaire missies kunnen politieke partijen het in Nederland maar moeilijk eens worden. Nederland heeft nooit geschiedenis geschreven als militaire natie. Wij steken onze energie al eeuwen lang met veel succes in het optimaliseren van handelsketens en het verbeteren van oogst en opbrengst.

Logischer zou het daarom zijn als Nederland een bijdrage zou leveren aan stabiliteit en wederopbouw door boeren, ingenieurs en handelaren te sturen om waar de vrede hersteld is, de economie weer te doen bloeien.

Onze agrarische infrastructuur behoort tot de beste ter wereld. Kijk naar Aalsmeer, waar de grootste bloemenveiling ter wereld staat. En de melkveehouderij, waarbij miljoenen liters verse melk dagelijks verwerkt, getransporteerd en opgeslagen worden. Deze processen verlopen snel en soepel, dag in dag uit.

Daarnaast blinken wij uit in het ontwikkelen van innovaties in de landbouwsector, van energieleverende kassen tot het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen. Dit soort duurzame innovaties zijn wereldwijd hard nodig om alle monden te voeden. De ontwikkelingen moeten snel en efficiënt gaan, maar niet ten koste van mens en milieu. Die visie moeten we delen met de wereld.

Wij zouden ons moeten richten op drie kerntaken: opleiden van boeren, aanleggen van goede infrastructuur en certificeren van duurzaam geproduceerde producten. In landen met een verwoeste economie kan de lokale bevolking op deze manier een wezenlijke bijdrage leveren aan de opbouw van het eigen land.

Ons land kan wereldwijd vooroplopen door een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling van de landbouw. Zo worden boeren in landen met een agrarische achterstand niet alleen zelfvoorzienend, maar leveren zij tegelijk een bijdrage aan het voedselprobleem in de wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden