'Laten we Bali's imago niet verder verpesten'

DENPASAR - Op een altaartje voor het huis van de familie Mawo staat een grote foto van Nyoman Mawo, vader van twee tieners. Sinds zaterdagavond wordt hij vermist. Hij werd voor het laatst gesignaleerd bij de discotheek in het uitgaanscentrum van Kuta Beach waar de bom afging. Hij wachte er met zijn taxi op passagiers. Zijn broer Wayan heeft de auto inmiddels gevonden. Meer dan een uitgebrand karkas was er niet van over.

Wayan ging alle ziekenhuizen op het eiland af om zijn broer te zoeken. Hij bezocht zelfs een helderziende, die probeerde de ziel van zijn broer te vinden. Maar de sessie mislukte. De helderziende heeft beloofd door te gaan met zijn spirituele zoektocht.

De familie van Nyoman is toch maar vast met de Puyung, een hindoeïstisch begrafenisritueel, begonnen. Op een keukentafel, die is bekleed met groene doeken en dienst doet als altaar, staan de offers klaar. Een schaal met bananen, pannetjes met groente en zakjes rijst. ,,Hiermee hopen we de ziel van Nyoman te voeden zodat hij nog bij ons blijft'', snikt zijn vrouw. ,,Ik weet niet hoe het verder moet met de ceremonie. Er is geen lichaam. We kunnen hem niet eens cremeren.''

De familie woont in een banjar, een buurtschap op zo'n tien kilometer van de rampplek. Nyomans vrouw is er niet gaan kijken en ze is ook niet naar het ziekenhuis gegaan. ,,Ik ben bang voor een nieuwe bom'', zegt ze. Ze is niet de enige. Helderzienden hebben de Balinezen gewaarschuwd voor nog een aanslag.

De meerderheid van de inwoners van de banjar is hindoe. Er wonen ook twintig moslimgezinnen. Maar over de spanningen die tussen beide geloofsgroepen bestaan, wil Wayan niet praten. Toch doen inmiddels de wildste geruchten de ronde. Er zou al een moskee zijn afgebrand, en de politie zou afgelopen maandag een radicale moslim in Kuta Beach hebben gearresteerd.

De Kepala Cemat, de voorzitter, van het district Kuta Beach heeft daar schoon genoeg van. Gisteren trommelde hij alle religieuze leiders op. ,,Willen jullie dat het imago van Bali nog meer wordt verpest! Dan komt er geen toerist meer!'', verzekerde hij de leiders. Hij stelde voor op de plek van de aanslag een monument neer te zetten, dat vrede en liefde moet symboliseren.

Hij vroeg alle religieuze leiders vertegenwoordigers aan te wijzen om samen de plek van de aanslag schoon te maken. ,,Noem het een rituele reiniging, die de wereld het idee moet geven dat we op Bali in harmonie met elkaar samen leven''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden