Late strafschop voorkomt blamage

Na jaar van voortvarendheid wordt ploeg van Van Gaal in Estland een ondubbelzinnige waarschuwing geboden

TALLINN - estland 2 - nederland 2

Op de route naar Rio de Janeiro haperde Oranje gisteravond plotseling aan de oevers van de Finse Golf, waar bondscoach Van Gaal na zijn eerste jaar van voortvarendheid een ondubbelzinnige waarschuwing werd geboden. Niet alleen werden herinneringen opgeroepen aan een dwaze wedstrijd die in zijn eerste ambtsperiode in Tallinn was gespeeld, het werd nog bonter: Oranje kon nog ontsnappen, maar niet ¿ zoals in 2001 ¿ naar een zege.

Door een late strafschop van Van Persie werd dit keer ternauwernood gelijkgespeeld tegen het heldhaftige Estland (2-2). Het zal de weg naar het WK natuurlijk niet versperren, en bij gunstige andere uitslagen zou Oranje zich dinsdag tegen Andorra nog steeds officieel kunnen plaatsen, maar op het traject naar Brazilië zal de avond in Estland worden opgeslagen als een gedenkwaardige, waarop het door Van Gaal in eerste aanleg opgefriste Oranje ernstig verbleekte en steeds meer in brokken uiteenviel.

In Tallinn had Oranje vroeg een gekend wapen kunnen trekken, maar daarna waren in onheilspellend toenemende mate zwakke punten belicht. In de openingsminuten had Robben toegeslagen met een karakteristieke naar binnen gerichte actie en een naar de verste hoek draaiend schot met zijn linkerbeen (0-1). Het was een ongedacht snel resultaat van een omzetting van Van Gaal, die zich daarmee overgaf aan de tegenwoordige mode in het voetbal om vleugelspitsen veelal op de flank van hun 'verkeerde' been te posteren. Van Gaal had Robben sinds zijn aanstelling vooral op links willen zien spelen, maar gisteren zette hij hem dan op rechts, waar de aanvaller zich naar de nieuwe mores zichtbaar beter op zijn gemak voelt.

Maar kort al na zijn eruptie was Oranje vol getroffen op zijn achilleshiel, sinds jaar en dag de defensie - en in de huidige fase meer in het bijzonder het centrum daarvan. De Est Vassiljev joeg de bal naar hoek, nadat hij de halfbakken instappende De Vrij handig had uitgespeeld (1-1). Daarmee, en gisteren bepaald niet alleen daarmee, wakkerde de ook bij Feyenoord meer dan eens weifelende De Vrij de twijfels over hem op dit niveau aan. Daar kwam bij dat ook zijn ploeggenoot Martins Indi naast hem herhaaldelijk schutterde, met na de hervatting eveneens een doelpunt tot gevolg.

Aan de Estse gelijkmaker ging nog iets bedenkelijks vooraf. Luttele seconden vóór De Vrij was ook Sneijder een duel niet vol aangegaan. Dat stond evenmin op zich. De versneld teruggekeerde Sneijder kon het ongelijk van Van Gaal, die hem als niet topfit inschaalt, niet aantonen. Het ontbrak hem een precisie, zeker bij zijn langere passes, maar gewichtiger misschien wel in de ogen van de bondscoach was zijn niet alleen bij het tegendoelpunt weinig krachtige verweer bij balbezit van de tegenstander ¿ juist het aspect waarin hij zich van Van Gaal aanmerkelijk moet verbeteren.

Met Schaars als extra controlerende pion op het middenveld had Van Gaal zijn formatie, zoals aangekondigd, op Sneijders defensieve kwetsbaarheid ingesteld. Des te opmerkelijker was het om te zien hoe gedesoriënteerd in deze samenstelling op de eerste tegenslag werd gereageerd. Was Oranje, gesterkt door Robbens vroege doelpunt, nog fel en gevarieerd begonnen, na de plotselinge Estse tegenstoot viel de ploeg ver terug met een veelvoud aan onnauwkeurigheden in de defensie en toch ook op het speciaal geconstrueerde middenveld.

Met een typerende mistrap luidde Martins Indi vroeg in de tweede helft de luid bejubelde tweede Estse treffer in. De Esten maakten geestdriftig gebruik van zijn balverlies en nu tilde Vassiljev de bal over doelman Vorm (2-1). De Vrij werd weldra vervangen en oudgediende Kuijt werd te hulp geroepen ¿ met wissels van het ingrijpende soort waartoe Van Gaal zich niet eerder had hoeven wenden. Met een drastisch omgegooide ploeg werd in de slotfase een blamage van het zwaarste soort afgewend, na een rode kaart voor de Est Piiroja en een benutte strafschop van Van Persie (2-2).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden