Late ontsnapping houdt Katwijk in de race

KATWIJK - De doorbraak die titelkandidaat Katwijk zaterdag forceerde in de nederlagenreeks, ten koste van plaatsgenoot Quick Boys (1-0), heeft vooral mentale waarde. Met het resultaat heropent Katwijk de jacht op koploper ARC, tegelijkertijd is er de wetenschap dat Quick Boys het veldspel in de plaatselijke topper grotendeels heeft beheerst.

PETER WILSCHUT

Lange tijd zag het ernaar uit dat de 'blauwen' van trainer Cees Tempelaar minimaal een punt zouden meenemen naar Nieuw Zuid. Vanaf het eerste fluitsignaal waren de bedoelingen van Quick Boys duidelijk: druk zetten op de defensie van Katwijk, het veldspel op de vijandelijke helft afwikkelen en intussen alert blijven op de gevaarlijke vleugelspitsen van de opponent die het spookbeeld van ARC, Achilles Veen en Lisse niet in de benen maar wel in het hoofd voelde. Het power-play leverde voor rust een cornerverhouding van 1-8 in het voordeel van Quick Boys op, maar geen doelpunten. De later uitgevallen captain Hans van der Plas was er het dichtst bij, zijn inzet strandde in de doelmond. Katwijk kwam voor rust niet verder dan verdedigen, maar haalde ongeschonden de pauze. Gaandeweg het tweede bedrijf kantelde de wedstrijd. Het derde kwart werd beheerst door inzetten uit de tweede lijn van Quick Boys' Michel van Hooy; in de slotfase trad namens Katwijk Marco de Ridder op de voorgrond. Met een schot, een loopactie in de contra-attaque en acht minuten voor het wegtikken van de officiële speeltijd met de 1-0. Knap wegdraaiend van zijn bewaker was De Ridders keuze voor de uiterste hoek secuur.

Katwijk-trainer Bob Kootwijk reageerde met zichtbare opluchting op de winst. vooraf had hij gesproken over “een goed gevoel”, na afloop erkende hij volmondig dat zijn ploeg langdurig druk had moeten trotseren en zelf qua veldspel een moeilijke eerste helft kende. Zoals het een goed trainer betaamt had Kootwijk ook positieve kanten van zijn ploeg gezien: “We zijn schadevrij gebleven bij alle corners en spelhervattingen, waarvan je weet dat die moeilijk te verdedigen zijn. Dat is een compliment voor onze defensie. Tevens vind ik dat we na rust de wedstrijd een ander gezicht hebben gegeven. De goal kan dan laat gevallen zijn, hij komt er omdat we in die fase meer strijd brachten”.

Katwijk heeft na het aarzelende herstel nu zeven speeldagen om ARC, de verrassing van het seizoen, te bespringen. Waar ook Lisse en Scheveningen de koppositie niet uit het hoofd hebben gebannen, wacht een interessant seizoenslot. Scheveningen loopt daarin met nog vijf uitduels - waaronder ARC en Katwijk - een zwaar traject. Lisse en Katwijk ontmoeten beiden nog één concurrent en ARC speelt weliswaar vijf keer thuis maar krijgt nog te maken met Scheveningen en Lisse. Kootwijk aanvaardde met graagte de stelling dat de druk bij de koploper ligt, maar constateerde ook dat “de eigen prestaties het meest van belang zijn”.

Voor Quick Boys resteert slechts de derde periode om het seizoen nog enige kleur te geven. Met trainer Cees Tempelaar voorop, baalt de blauw-witte grootmacht van het wisselvallige en in eigen kring als ondermaatse - want niet bij de top-vier - doorgebrachte seizoen. Die bespiegeling heeft echter een keerzijde. Vorig seizoen onder trainer Henk Wisman tekende zich al een kentering af met de doorbraak van veel jong bloed. Thans blijkt die ontwikkeling zich door te zetten. Met relatieve nieuwelingen als Van Hooy, Slootweg en De Jong uit de eigen jeugd en oudgedienden als Van der Plas, Van Duyn, Vander Niet en Schaap heeft Quick Boys weer nadrukkelijk een Katwijks gezicht. Maar er zal vooral geduld moeten worden betracht om Tempelaar zijn werk uit te laten bouwen en de club te loodsen naar waar die hoort: de top van het amateurvoetbal. Als het zover is kan de derby ook weer de publieks-respons krijgen die het verdient. Want de ruim 3000 toeschouwers van zaterdag zijn er in het verleden wel eens meer geweest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden