Lat voor de Spelen gaat wat omlaag

Soepeler kwalificatie-eisen nodig na reeks dopingschandalen

In navolging van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft NOC-NSF een aantal olympische kwalificatie-eisen verlaagd. Het grote aantal wereldwijd op doping betrapte atleten en het dopingschandaal waarbij de Russische atletiekfederatie voor onbepaalde tijd is geschorst, vormen daarvoor de belangrijkste aanleidingen.

Het gaat om meest kleine wijzigingen voor zestien disciplines. Daarmee is niet een grote extra toestroom van Nederlandse atleten naar de olympische ploeg voor de Spelen van Rio (van 5 tot en met 21 augustus) te verwachten. "Maar je zal het maar zijn die daardoor de Spelen haalt, dan ben je daar heel blij mee", aldus Ad Roskam, technisch directeur van de Nederlandse Atletiekunie.

"Het gaat om reële limieten, die nog steeds heel stevig zijn. Je moet op de Spelen wel wat te zoeken hebben. Maar bijvoorbeeld bij discuswerpen mannen is het niet ondenkbaar dat de nieuwe limiet (verlaagd van 66,00 naar 65,00 meter, red) het verschil maakt. Erik Cadée en Rutger Smith hebben vaak over de 65 meter gegooid, voor een meter meer moet je echt goed in vorm zijn."

Eerder vorige week verlaagde ook de Duitse Olympische Sportbond (DOSB) zeventien atletieklimieten, zij het met grotere marges. "In Duitsland zijn de verlagingen op sommige onderdelen zelfs spectaculair. Duitsland is een groot atletiekland, met name op de veldnummers. Ze hebben atleten die de oude limieten ook wel hadden gehaald, dus het effect zal niet groot zijn."

Uitgangspunt bij het vaststellen van de Nederlandse limieten, die in meeste gevallen flink zwaarder zijn dan de internationale eisen, is dat de sporter met zijn prestatie heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om de finale (beste acht) te halen. Daarvoor wordt gekeken naar de ranglijsten van drie voorafgaande mondiale kampioenschappen (in dit geval de Spelen van Londen 2012 en de WK's van Moskou 2013 en Peking 2015); naar de beste seizoenprestaties die de atleten uit de top-12 van die toernooien hebben gehaald en naar de ontwikkeling per onderdeel.

Roskam: "De werpnummers vertonen een dalende trend, bij de sprint vrouwen is een stijgende lijn te zien. Daarbij hebben we uitgezocht wat het effect is als we alle geschorste atleten uit de lijsten schrappen, en vervolgens alle Russen. Bij het laatste zie je op sommige onderdelen geen, op andere een marginaal en soms een wat groter effect."

Het was volgens Roskam een ingewikkelde klus. Op de site van de IAAF staat een lijst van 324 atleten die een schorsing uitzitten, onder wie 51 Russen. Afgelopen maand werden nog 32 nieuwe geschorsten toegevoegd. Daarbij komt de almaar uitdijende lijst met atleten die door nieuwe controles van oude stalen (met modernere opsporingsmethodes mag tot tien jaar terug worden gekeken) uit oude uitslagen en zelfs prijzenkasten worden geschrapt.

In de periode tussen de Spelen van Londen 2012 en de WK atletiek van 2015 werden 35 olympische uitslagen met terugwerkende kracht tot 2004 gewijzigd. Dat komt mede door het recordaantal van 22 atleten dat in Londen werd betrapt. Voor oude WK's werden in diezelfde tijdspanne 34 uitslagen wegens dopingovertredingen gewijzigd.

Tot spectaculaire verschuivingen in het Nederlandse limietensysteem heeft dat dus niet geleid. Roskam: "Als bijvoorbeeld de nummers vier en acht uit een ranglijst wegvallen, schuiven de nummers dertien en veertien op. De verschillen zijn op dat niveau klein, ze leiden slechts tot marginale wijzigingen."

Voor persoonlijke atleten kan het wel grote gevolgen hebben. Zo kreeg de Nederlandse werper Rutger Smith drie van zijn zeven internationale medailles nadat boven hem geëindigde atleten lang na de kampioenschappen alsnog werden betrapt.

Grote dalingen van limieten zijn er volgens Roskam ook in de toekomst niet te verwachten. "Kenia ligt onder vuur. Maar daar lopen zoveel atleten hard, ik ga ervan uit dat er ook een aantal is dat het schoon doet. Maar je wil gewoon dat dit soort landen wordt aangepakt, je wil het idee hebben dat je presteert op een eerlijk speelveld. Dat is nu niet zo. Je weet dat in veel landen wordt gebruikt, zelfs door het systeem bij de bond. Daar word je niet vrolijk van."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden