LASTIGE VRAGEN (Remco Hofland)

Ziet u de natuur als een vriend?

Ik loop de hele dag met twee piepers rond waardoor ik drie van de vijf piepergroepen kan ontvangen. Dit zijn groepen van vijftig mensen die via de computer boodschappen aan elkaar doorgeven waar zich zeldame soorten in Nederland bevinden. Waar mijn liefde voor vogels vandaan komt, weet ik niet echt. Het heeft te maken met mijn moeder, die heeft mij altijd gestimuleerd en ik heb op een lagere school gezeten waar veel om dieren gegeven werd. We hadden papegaaien, hagedissen, egels en kregen af en toe de opdracht om een week lang een beest te verzorgen. De liefde voor dieren is me daar bijgebracht. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat er iemand van die school is afgekomen die dieren zou kunnen kwellen.

Kent u dieren met humor?

Ik ken niet zozeer vogels met humor, maar het is leuk om te constateren hoe dwaalgasten, dat zijn zeldzame vogels die op de meest onmogelijke plekken opduiken.Dat is voor ons vogelaars van de Dutch Birding Association (DBA) niet echt grappig. Want als wij op onze piepers, die aangesloten zijn op een speciaal DBA-netwerk, een zeldzame vogelsoort doorkrijgen, willen we er het liefst zo snel mogelijk zijn. En als die vogel dan op een Waddeneiland zit waar de juiste boot naar toe net vertrokken is, dan is voor ons de lol eraf.

Wat vervult u van hoop:

a. de natuur? b. de kunst? c .de wetenschap? d. de geschiedenis der mensheid?

Nou, de geschiedenis van de mensheid in ieder geval niet, dat gaat de verkeerde kant op. En met de natuur zie ik het ook fout gaan. In Nederland zijn er veel vogelsoorten die uitsterven als broed-soort. Neem een bekende weidevogel als de grutto. Je hoeft hier maar een weiland in te lopen en je ziet een grutto. Maar waar er vroeger wel vijfentwintig paartjes per weiland waren, zijn er nu nog maar enkele. Wat er gebeurt is dat er maar een paar soorten vogels overal te zien zijn, zoals de huismus of de blauwe reiger. Dit wordt veroorzaakt door toenemende recreatie maar vooral door veranderingen in de landbouw. Vroeger had je kleinschalige stukjes grond met heggetjes ertussen, waar allerlei vogels in konden broeden, maar tegenwoordig worden al die heggen en bomen weggehaald, overal wordt insecticide ge-spoten.

Waar maakt u uit op dat dieren als gazellen, nijlpaarden, beren, pinguïns, tijgers, chimpansees enzovoort, die achter tralies of binnen omheiningen opgroeien, de dierentuin niet als hun thuisland ondergaan?

Als je weet hoe dieren in het wild zijn, dan valt het je op hoezeer hun gedrag in de dierentuin anders is. Het majestueuze aan ieder dier is dat hij totaal kan opgaan in zijn omgeving, dat zal je in een dierentuin nooit te zien krijgen. Neem de Amerikaanse zeearend, een fantastisch mooie vogel die, als hij zijn vleugels uitspreidt, een meter aan beide kanten extra heeft. Als ik zo'n vogel in een kooi zie, kan ik janken van verdriet. In Amerika en Canada heb ik ze in het wild gezien. Ik heb daar trouwens ook een vogelaar ontmoet die weer een vogelaarster kende, die heel vroeg in de ochtend bij het vogelkijken door een poema is gedood. Die poema heeft haar waarschijnlijk als een smakelijke prooi beschouwd toen zij even gebukt stond om haar schoenveter vast te knopen. Normaal zou een poema nooit een rechtopstaand mens aanvallen, maar aan een hurkend persoon, gelijkend op een flink hert, wil hij zich nog wel eens aan vergrijpen.

Ziet u graag omheiningen?

Nee, daar heb ik een gruwelijke hekel aan. Maar het is in Nederland een noodzakelijk bezwaar dat er in natuurgebieden allerlei hekken en dingen moeten staan die er niet thuis horen. Je moet hier op de paden blijven want als dat niet zou gebeuren zouden allerlei recreanten en vogelaars door de heide gaan struinen en zou je overal mountainbikers en vrijende paartjes aantreffen. Geen grondbroeder zou meer veilig zijn.

Hebt u wel eens gedacht dat u ging sterven, en wat ging er toen door u heen:

a. wat u achterlaat? b. de toestand in de wereld? c. een landschap? d. dat alles ijdelheid is geweest? e. wat zonder u nooit tot stand zal komen? f .de chaos in de bureaula?

Ik heb het er niet vaak over maar ik ben ooit op een berg in Oost-Turkije aangevallen door een groep wilde honden. Het waren flinke jongens, met vast en zeker hondsdolheid. Ze hebben me niet gebeten maar het was de enige keer in mijn leven dat ik in paniek raakte. Ik ben zo hard weggerend dat ik op een gegeven moment boven de boomgrens uitkwam zodat ik ook niet meer in een boom kon klimmen. Het enige wat er toen door me heen ging, was hoe ik in godsnaam kon overleven. Gelukkig is het me gelukt om met trillende knieën de berg weer af te dalen. Eenmaal in mijn hotelkamer aangekomen, heb ik een uur lang met de gedachte gespeeld om dit incident te verzwijgen, maar ik heb het uiteindelijk toch in mijn dagboek opgeschreven.

Zou u liever dood willen zijn of nog een tijdje willen leven als een gezond dier? En als welk dier?

Ik heb geen doodsverlangen, ik hou erg van het leven. Maar als ik een dier zou moeten zijn, dan toch een vogel. En wel een gierzwaluw. Dat is zo'n heel klein zwart vogeltje met van die scherpe vleugels die een irritant hoog geluid maken. Het is de vogel onder de vogels. Hij kan honderd kilometer per uur vliegen en heeft nauwelijks pootjes omdat hij alles vliegend doet, zelfs slapen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden