LASTIGE VRAGEN (Dieter Lazik)

Hoeveel arbeidskrachten behoren u toe?

We drijven met vijf mensen de firma Innotrend. Daar ontwikkelen we nieuwe apparaten voor de medische en sportieve sector. We bouwen prototypen; produceren doen we niet, dat laten we aan partners over. We hebben verschillende patenten succesvol op de markt geïntroduceerd, zoals van een nieuwe ergometer, waarmee we spierbelastingen bij het fietsen kunnen meten, of op een lopende band voor gehandicapten. We zoeken ook naar nieuwe functies voor sportkleding, die zowel prestaties moet verhogen als het lichaam helpt ontspannen. We hebben tot nog toe vooral geld geïnvesteerd en weinig terugverdiend.

Hebt u een hekel aan contant geld?

Soms wel ja, want het is altijd zo weg. Alleen al het wereldpatent op ons klimapparaat de Boulder 2800 heeft 90. 000 mark gekost, waar we spaargeld en deelkredieten voor op moesten nemen. Gelukkig was de baas van een eveneens uit Oost-Duitsland stammende productiefirma zeer enthousiast en bereid een deel van de ontwikkelingskosten voor te schieten. Het klimapparaat is overigens mijn idee - klimmen is mijn hobby: hoe kun je fitnessend klimmen zonder van die grote klimwanden te moeten installeren? Omdat de aarde een draaiende bol is bedacht ik een klimvlak waarop verschillende grepen draaien. Volgens een tijdschrift kan iemand met veel ruimte het apparaat in de woonkamer kwijt, maar dan moet je toch flink behuisd zijn: het is 3,20 meter hoog en heeft zo'n zestien vierkante meter grondoppervlak nodig. De bewegingen van het apparaat zijn computergestuurd, de moeilijkheidsgraad van het programma is instelbaar. De schijf kan verschillende hellingshoeken aannemen en met verschillende snelheden in twee richtingen draaien. Programma 1 kan een kind aan, vanaf programma 6 wordt het al behoorlijk lastig. Het apparaat kost 49. 800 mark. We hebben er een voor reclame-doeleinden weggegeven aan de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner en er één verkocht in Tokio en in Dubai. O ja, in Berlijn heeft een kermisexploitant er ook een gekocht.

Hoeveel geld zou u willen bezitten?

Genoeg om er goed werk mee te kunnen verrichten. Onze doelgroep is niet de miljonair die z'n gymzaaltje wat exclusiever wil inrichten, maar revalidatie-klinieken. Samen met de Universiteit van Potsdam onderzoeken en propageren we klimmen. Mensen met neurologische, orthopedische en traumatologische kwalen hebben er baat bij. Sinds een jaar of drie begint men in klinieken het klimmen als therapie te benutten. Het sluit aan bij ons oeroude, evolutionaire instinct om omhoog te klimmen: ooit zijn we uit de bomen naar beneden gekomen, maar bij dreiging en gevaar zoeken we als een dierlijke reflex de weg terug. Dat ligt ergens in onze hypotalamus of in onze hersenstructuur opgeslagen. Onze klimtherapie heeft veel succes bij bijvoorbeeld de spierziekte van kinderen met het Down-syndroom, de Trisomie 21. Na tien keer klauteren raakten ze al een goed deel van hun angst en ongecontroleerdheid kwijt. Ik zou graag meer nieuwe wegen willen bewandelen bij allergieën en carcinogene beschadigingen, zoals met nieuwe vormen van electromagnetische stimulatie. Een bijdrage aan de gezondheidszorg zonder dat er teveel tabletten geslikt hoeven worden.

Weet u in de regel waar u op hoopt?

Nee. Hoop is me te subjectief. Wel heeft iedereen doelen en idealen. Ik bedoel: we hopen op vrede en een goede verhouding tussen de volkeren en daar gaan ook voortdurend dingen mis. Mijn doelen zijn veel kleiner, veel realistischer. Ik probeer op de gezondheidsmarkt meer mensen efficiënter te helpen. Ik werk nu als een Don Quichote aan een verbetering van de kernspintomografie, waarmee je zeer exacte opnamen van het menselijk lichaam kunt maken door een patiënt in een buis met magnetische velden te schuiven. Wij werken aan een soort slede die men op de baar kan monteren en waarmee men ook in rugligging bepaalde belastingen van de wervelkolom kan simuleren, zodat veel realistischer parameters beschikbaar komen.

Als u weet dat iemand ongeneeslijk ziek is, wekt u bij die persoon hoop waarvan u zelf inziet dat die vals is?

Nee. Ik wil hem wel oproepen zich te weren, de strijd niet op te geven.

Beklaagt u vrouwen? Nee, waarom? Of dacht u soms dat de klimwereld een mannenaangelegenheid was?

Integendeel. De vrouwen hebben het klimmen attractiever en sterker gemaakt. Als u zo'n Frans alpinistentijdschrift openslaat zult u veel - mooie - vrouwen tegenkomen. In de klimsport heerst tussen mannen en vrouwen een absolute collegialiteit, omdat een ieder voor zijn veiligheid op de ander is aangewezen. Mannen zijn vanuit fysiologisch oogpunt sterker, maar omdat vrouwen minder spiermassa hebben zijn ze op grote hoogten in de bergen in het voordeel. Hun spierstelsel verbruikt niet zoveel zuurstof. Ik heb dat zelf meegemaakt op vijf kilometer hoogte op de flanken van de Kilimanjaro. De drie vrouwen die bij ons waren, hadden daar minder problemen dan wij mannen.

Ziet u de natuur als een vriend?

Ja. De natuur gaf ons een omvattend magnetisch veld, dat echter door onze leefwijze erg is verzwakt, zodat de zogenaamde Schumann-golven op ons inwerken en tot vermoeidheidsverschijnselen en ziekten leiden. We moeten leren begrijpen wat de natuur ons biedt en niet alles kapot maken. Overigens zie ik mijn klimschijf ook als bijdrage de massa-exodus naar de bergen te bestrijden. De klimsport maakt daar veel kapot. Laat mensen hun lijven maar pijnigen op zo'n klimapparaat in een fitness-centrum, dan ervaren ze iets van de zwaarte van het klimmen zonder meteen de natuur te vertrappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden