LASTIGE VRAGEN (Charles de Wolff)

Wat doet u voor geld niet?

Is het u ooit gelukt uw eigen kinderen te leren kennen, dat wil zeggen ze niet als zoons of dochters te zien?

Ik heb echt een vriendschapsrelatie met mijn zoon. Hij registreert vaak mijn orgelconcerten. Dan zitten we uren bij elkaar in de auto op weg naar een concert. We zeggen dan bijna niets tegen elkaar en toch is het gezellig. Ondanks het feit dat we dan bijna niets tegen elkaar zeggen is het toch altijd gezellig. Ook met mijn dochter voel ik geen hië-rarchie meer. We zijn gewoon vrienden. Mijn kinderen lijken erg op mij. Ze zijn allebei net zo eerzuchtig als ik. Voor mijn eindexamen orgel had ik een tien met twee onderscheidingen. Dat zie ik bij mijn kinderen terug. Mijn zoon studeerde altijd. Het studentenleven ging geheel aan hem voorbij. Mijn kinderen zijn allebei cum laude afgestudeerd aan de universiteit. Het zit er echt ingebakken.

Wanneer bent u opgehouden te denken dat u wijzer werd, of denkt u het nog steeds? Aangeven op welke leeftijd.

Het is frustrerend. Ik zie steeds meer mijn beperkingen.

Houdt u in het algemeen van kinderen?

Mijn eigen kinderen vond ik pas leuk toen ze een jaar of vijf waren, toen kon ik tenminste wat aan ze kwijt. Aan huilbaby's heb ik een ontzettende hekel.

Wat beschouwt u als mannelijk?

Dirigeren is een echt mannelijk beroep. Het is geen beroep voor een vrouw. Er bestaan wel vrouwelijke dirigenten, maar die zijn zeldzaam. Een dirigent heeft een leidinggevende positie waar veel organisatie aan te pas komt. Je moet overwicht hebben en een ander laten doen wat je zelf graag wilt. Het is een vak waar de heersersmentaliteit in naar voren komt. Dat is typisch mannelijk. Je kunt niet voortdurend zeggen: 'Wat zijn jullie allemaal aardig' Vrouwen zijn vaak te lief.

Overtuigt uw zelfkritiek u?

Je kunt niet streng genoeg zijn voor jezelf.

Welke hoop hebt u opgegeven?

Ik had vroeger wel de hoop om goed viool te leren spelen, maar dat is geen succes geworden. Ik heb veel lessen gehad, maar uiteindelijk zat het er niet in.

Kunt u denken zonder hoop?

Nee. Ik vestig mijn hoop voortdurend op nieuwe dingen. Ik hoop bijvoorbeeld met muziek veel mensen te bereiken. Als ik na een lange dag 's avonds thuis kom en ik heb een goed concert gegeven, dan ben ik een gelukkig mens. Maar als ik de volgende ochtend opsta, heeft zich alweer iets anders aangekondigd. Dan hoop ik weer op iets anders. Iedere keer moet je die ladder weer op. Een voetballer die een wedstrijd speelt hoopt ook dat hij een doelpunt scoort, zo hoop ik dat ik een goed concert geef. Als het niet lukt, dan voel ik me diep ongelukkig. Dan is het vak ineens niet meer leuk.

Benijdt u weleens de dieren, die het zonder hoop lijken te kunnen stellen, bijvoorbeeld vissen in een aquarium?

Vissen eet ik graag op, ik benijd ze niet.

Wat kost op het ogenblik een pakje boter?

Ik eet alleen Zeeuwse roomboter. Dat kost f5,80 voor een pond.

Zou u het zonder vrienden willen kunnen stellen?

Nee. ik heb mijn vrienden nodig. Alle mensen uit het Bachkoor Holland beschouw ik als mijn goede vrienden. Als ik voor het koor sta ben ik de baas. Maar als ik niet op de bok sta, dan ben ik gewoon Charles. Bij orkesten kan je dat niet doen. In een orkest mag geen sfeer van 'ouwe-jongens-krentenbrood ontstaan. Een orkest is een zakelijke verbintenis. Musici krijgen goed betaald. Je hebt vaak orkestleden die gedesillusioneerd zijn. Met die mensen moet je anders omgaan. Koorleden verdienen weinig. Ze komen uit vrije wil, omdat ze het leuk vinden. Dat maakt de sfeer veel losser.

Welke gerechten eet u uit heimwee (de Duitse vakantiegangers op de Canarische Eilanden laten zich bijvoorbeeld dagelijks de Sauerkraut per vliegtuig nasturen) en voelt u zich daardoor in de wereld wat meer geborgen?

Ik eet nooit gerechten uit heimwee. Als je in het buitenland komt moet je gerechten eten die daar vandaan komen. Het idee om op vakantie te gaan met een zak aardappelen staat me tegen.

Hebt u al eens gestolen:

a. contant geld?

b. voorwerpen (een pocketboek bij de kiosk, bloemen uit de tuin van vreemden, een eerste druk, chocola op een camping, ballpoints die rondslingeren, een aandenken aan een overledene, handdoeken uit een vreemd hotel, enzovoort)?

c .een idee?

Ik heb ooit een dubbeltje uit de portemonnee van mijn moeder gestolen om drop te kopen. Ze kwam daar natuurlijk achter, en toen kreeg ik flink op mijn kop. Dat is me bijgebleven. Sindsdien steel ik nooit meer iets.

Waarom geeft u graag iets cadeau?

Je moet natuurlijk niet met cadeaus gaan rondslingeren, maar als je vrijgevig bent kom je zelf ook niet tekort. Ik krijg namelijk zelf ook graag een cadeautje. Als je iemand iets geeft, krijg je ook sneller iets terug. Zo werkt het nu eenmaal.

Wie van degenen die dood zijn zou u willen terugzien?

Ik zou Bach wel willen ontmoeten. Hij hoeft dan niets te zeggen, maar alleen een orgelwerk voor me te spelen. Ik ben heel benieuwd hoe hij speelt. Ik heb zelf een kerkorgel in mijn schuur staan. Daar speel ik veel op. Maar je komt er nooit achter hoe Bach het precies uitgevoerd zou hebben.

Wat stoort u aan begrafenissen?

Het stoort me vaak dat er mensen komen die je jaren niet hebt gezien. Die laten even een traantje en gaan dan gezellig aan de koffie met gebak. Ze zien het als een soort reünie. Er zit vaak veel onoprechtheid bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden