Lasten lichter onder Merkel II

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP

Het regeerakkoord van Merkel II heeft een optimistische toon: lastenverlichting moet mogelijk zijn, ondanks de economische recessie.

In minder dan twintig dagen is het Angela Merkel (CDU), Guido Westerwelle (FDP) en Horst Seehofer (CSU) gelukt om een zwart-geel kabinet tot stand te brengen. Dit weekeinde presenteerde vertrekkend en aantredend bondskanselier Merkel het regeerakkoord.

De burger wordt ontzien door de nieuwe regering van christen-democraten en liberalen. Belastingverlaging, een simpeler belastingsysteem, hogere kinderbijslag en soepeler regels voor langdurig werklozen: het zijn maatregelen die het goed zullen doen bij de kiezers, die eind september de voorkeur uitspraken voor een zwart-geel kabinet. In het akkoord zijn liberale wensen als lastenverlichting en vrij ondernemerschap, én het sociale gevoel van Angela Merkel terug te vinden.

De partijen kwamen uit op een compromis van 24 miljard euro belastingverlagingen vanaf 2011. De FDP had meer gewild, maar zover wilde Merkel niet gaan. Gezinnen met kinderen gaan er op vooruit met een verhoging van de kinderbijslag met twintig euro in 2010 en een voor hen gunstige belastingmaatregel. Landurig werklozen mogen drie keer zoveel eigen vermogen houden, en ze hoeven minder bijverdiensten af te staan. Er komt twaalf miljard euro meer voor onderwijs.

Niet alle plannen pakken gunstig uit voor de burgers. Met de geplande hervorming van de gezondheidszorg, waarbij premies gedeeltelijk onafhankelijk worden van het inkomen, zullen ziekenfondspatiënten nadeliger uit zijn.

De wens van de FDP om de dienstplicht af te schaffen is niet uitgekomen – het compromis bleef steken op zes maanden in plaats van negen. Op andere punten krijgen de liberalen wel hun zin. Kernwapens moeten het land uit, en er komt een duidelijke grens aan anti-terreurmaatregelen als het aftappen van telefoons en computers.

Het regeerakkoord ademt een bijna ongekend optimisme uit in deze tijden van recessie. Merkel II zet in op „economisch verstand en sociale gerechtigheid”, zei Guido Westerwelle bij de presentatie. Wij kijken moedig naar de toekomst, voegde Merkel hier aan toe.

Moedig ja, maar duidelijk, nee, zeggen kritische economen. De cijfers ontbreken vooralsnog in de plannen, en de vereenvoudiging van het belastingsysteem is nog weinig concreet. Of de economische groei, die Duitsland de laatste tijd weer mocht beleven, voldoende doorzet is maar zeer de vraag, volgens de experts. Zij vrezen dat de lastenverlichting op den duur leidt tot een hoge berg staatsschuld.

Het is aan de nieuwe minister van financiën Wolfgang Schüuble (CDU) om dat te voorkomen. In Merkel I was hij de man achter de strenge anti-terreurmaatregelen, Hij is, samen met Ursula von der Leyen (houdt gezinszaken), Thomas de Maizière (binnenlandse zaken) en Franz Josef Jung (werkgelegenheid) een van de oudgedienden in het nieuwe kabinet.

De populaire Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) krijgt Defensie. Onder de vele nieuwe gezichten is FDP-lijsttrekker Guido Westerwelle, voortaan minister van buitenlandse zaken.

Het zwart-gele kabinet: in het midden bondskanselier Angela Merkel en Guido Westerwelle. Linksboven Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (justitie, FDP), Karl-Theodor zu Guttenberg, in het midden Wolfgang Schÿuble. Rechtsboven Ursula von der Leyen, Franz Josef Jung. Onder, tweede van rechts, Thomas de Maiziÿre. (FOTO AFP ) Beeld AFP
Het zwart-gele kabinet: in het midden bondskanselier Angela Merkel en Guido Westerwelle. Linksboven Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (justitie, FDP), Karl-Theodor zu Guttenberg, in het midden Wolfgang Schÿuble. Rechtsboven Ursula von der Leyen, Franz Josef Jung. Onder, tweede van rechts, Thomas de Maiziÿre. (FOTO AFP )Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden