Het consult

Last van hooikoorts? Misschien is daar binnenkort eindelijk iets aan te doen

Hooikoorts is vooral erg hinderlijk.Beeld colourbox

Houden dat gesnif en die betraande ogen nu nooit op, denken de honderdduizenden Nederlanders die al weken merken dat stuifmeelkorrels door de lucht vliegen. 

Misschien wel, is de hoopvolle boodschap van Dirk-Jan Opstelten. Hij is wetenschappelijk directeur van het farmaceutische bedrijf HAL Allergy en optimistisch over de toekomstige behandelingen van de allergische reactie.

Want dat is wat hooikoorts is: een allergische reactie op pollen. Tegen hooikoorts bestaan twee soorten behandelingen. Een patiënt kan de symptomen, zoals jeuk, brandende ogen en een loopneus, tegengaan met medicijnen of hij kan zich laten behandelen met een allergeen immunotherapie. Tijdens zo’n therapie krijgt de patiënt gedurende een jaar of drie componenten uit pollen geïnjecteerd waarvoor hij allergisch is. “Ik zie verbetering in zowel de allergeen immunotherapie als de symptoombestrijding, maar in beide gevallen gaat het wel om doorontwikkelen van wat er al was”, zegt Opstelten.

De belangrijkste ontwikkeling bij de allergeen immunotherapie zit hem in de aandacht voor doseringen van het geneesmiddel. Een nieuwe Europese richtlijn vraagt van elke onderzoeker dat hij of zij ook vaststelt wat de optimale dosis is. Een te hoge dosis kan namelijk goed werken tegen de allergie, maar tegelijkertijd leiden tot gezondheidsschade.

Of hooikoorts ooit is te genezen? Ja, Opstelten denkt van wel, maar daarvoor is meer onderzoek nodig. Genezen betekent volgens hem dat patiënten die stoppen met de therapie niet opnieuw last krijgen in de seizoenen die volgen. Genezen betekent ook dat hooikoorts zich niet ontwikkelt tot allergische astma.

Astma

Vaststaand bewijs dat allergeen immunotherapie helpt tegen de ontwikkeling van allergische astma is er nog niet, maar hoopgevende signalen zijn er wel. “Er zijn veel gegevens over patiënten die allergeen immunotherapie hebben ondergaan. Als je deze groepen vergelijkt met patiëntengroepen die deze therapie niet kregen, dan zie je een positief effect. Bij patiënten die de therapie hadden gekregen zag je dat artsen minder vaak medicatie tegen astma voorschreven. Dat komt overeen met de ervaringen die artsen hebben, namelijk dat patiënten ook op langere termijn baat hebben bij allergeen immunotherapie.”

Voor veel Nederlanders is hooikoorts vooral hinderlijk en geen belemmering voor hun functioneren. Zij zullen zich meer richten op symptoombestrijding. Daarvoor kunnen zij naar de huisarts gaan of zelf een middel kiezen bij de drogist. Bij de drogist zijn allerlei neussprays en pillen te koop tegen hooikoorts. Grofweg gaat het om twee soorten. De antihistaminica en de medicijnen met cromonen. De cromonen, die bijvoorbeeld in oogdruppels zijn te vinden, leggen een laagje aan rond mestcellen. Dat zijn cellen die boordevol chemische stoffen zitten. Een van die stoffen is histamine dat een grote rol speelt bij allergische reacties. 

Jeuk

Door te voorkomen dat de histamine vrijkomt, beperken cromonen dat bijvoorbeeld ogen gaan jeuken en tranen. Nadeel van cromonen is dat het dagen duurt voordat het werkt. Daarnaast is het effect op bijvoorbeeld jeuk, niezen en een loopneus minder sterk dan bij pillen met antihistamine. Zoals de naam al doet vermoeden, gaan deze medicijnen direct de strijd aan met histamine. Veel voorkomende namen van medicatie met antihistaminica zijn: cetirizine, loratadine en clemastine.

Een derde medicijn tegen hooikoorts is alleen via de huisarts of allergoloog verkrijgbaar. Dat zijn de corticosteroïden, oftewel, de ontstekingsremmers. Deze medicijnen zijn geschikt als de klachten ernstiger zijn. Het hangt van de ernst van de allergie af welk geneesmiddel het meest geschikt is voor de patiënt. 

Lees ook:

Hooikoorts, al lang niet meer iets van een paar weken

Hooikoorts is niet alleen vervelend, het kan een schadelijke last zijn. Terwijl het lichaam het toch goed bedoelt.

Zorgt vervuilde stadslucht voor hooikoorts?

De opwarming van de aarde verhevigt de hooikoorts. Wat kun je ertegen doen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden