Eindexamen

Lars luistert voor zijn examen eerst nog een kwartiertje muziek

Lars Looijenga (achter) en Daan Boezeman van Axia College Amersfoort. Beeld Bram Petraeus
Lars Looijenga (achter) en Daan Boezeman van Axia College Amersfoort.Beeld Bram Petraeus

Lars Looijenga (17) van het Axia College in Amersfoort maakt vandaag het examen scheikunde voor de havo. Hoe bereidt hij zich voor?

Marissa Klaver

De vooruitblik

Lars Looijenga sprong vanochtend niet meteen uit bed toen zijn wekker ging. "Ik wil eerst rustig wakker worden. Nog even een kwartiertje muziek luisteren en op mijn mobiel kijken."

Lars heeft er wel vertrouwen in: zijn examen scheikunde van vandaag. Hij doet staatsexamen, dus in juni volgt ook nog een mondeling. "Het schriftelijk gaat over koolstofchemie, zouten, zuren en water. Dat kan ik wel. In juni komen de echt lastige dingen."

Als Lars scheikunde snapt, vindt hij het heel leuk. "Net als bij biologie leer je begrijpen hoe de wereld werkt." Tijdens een les over energieopwekking zag hij wat er allemaal mogelijk is met waterstof. "Als je scheikunde kunt toepassen, wordt het pas echt interessant. Proefjes vind ik bijvoorbeeld ook altijd leuk."

Maar formules, die horen ook bij scheikunde. Vooral de structuurformules heeft Lars even goed in zijn hoofd moeten prenten. "Er zijn veel verschillende groepen, zoals de alcoholgroep. Dat kost veel tijd."

In de taxi naar het examen leest Lars zijn boeken en examenbundel nog een laatste keer door. Op school heeft hij dan nog een uur om de stof met zijn klasgenoten te bespreken. "Je merkt toch dat je vaak dezelfde dingen moeilijk vindt. En dan probeer je elkaar zo veel mogelijk te helpen."

Purser Caren Schrikkema±
Purser Caren Schrikkema± "Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger ook zoveel teksten kregen."Beeld rv

De terugblik

Engels leer je in de praktijk, benadrukt Caren Schrikkema, purser bij KLM. "Taal is toch vooral een kwestie van durven. Ga naar het buitenland en spreek zoveel mogelijk Engels. Zo heb ik het zelf ook geleerd."

Bij het vmbo-kader-examen Engels worden leerlingen niet getest op hun spreek-, maar op hun leesvaardigheid. En lezen biedt een basis waar je verder mee kunt, zegt Schrikkema. "Je kunt gemakkelijk een tijdschrift of een andere Engelse tekst begrijpen als je dit examen haalt, en dat komt altijd van pas."

De leerlingen moeten wel erg veel lezen, merkt Schrikkema op. "Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger ook zoveel teksten kregen." Wel zijn de teksten vaak grappig of actueel, zoals over een muzikant uit Nepal die remixen maakt van vogelgeluiden. "Dat maakt het allemaal een stuk aantrekkelijker."

Moeilijk vindt Schrikkema de vragen niet. "Het is goed te doen, maar dat kan ook aan mij liggen: ik zit er tijdens mijn werk de hele dag middenin. Soms denk ik zelfs in het Engels."

Wel valt het de purser op dat leerlingen een woordenboek mogen gebruiken. Vooral de vragen waarbij je een woord moet invullen, zijn volgens Schrikkema daarom erg makkelijk op te lossen. "Als je een woord niet weet, dan zoek je het gewoon even op. Best simpel, eigenlijk."

Uit het vmbo-kader-examen Engels op papier

Vraag: He began working for Google, the first place he applied to, in 2006. "When I first started, I had the very general title of web specialist, which wasn't special at all. I had a business card, and I would scribble out 'web' and 'ist' and would give people my card reading 'Ryan Germick, special'."

Why did Ryan change his business card according to paragraph 3? He didn't
A. like the job title that Google gave him.
B. think this description would promote his career.
C. want people to think he was bad at his job.

Antwoord: A

Hoeveel heeft u onthouden van het eindexamen? Test uw kennis. Lees ook de verhalen van andere eindexamenkandidaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden