Laren maakt geen indruk zonder vier Australische internationals

wassenaar – HGC en Laren, respectievelijk de nummer twee en vier van het afgelopen seizoen, beleven een slechte start van de huidige hockeycompetitie. Het ontbreken van hun buitenlandse topinternationals weegt zwaar door. HGC liep inmiddels reeds tien verliespunten op en Laren al dertien. Toch hopen beide teams weer deelname aan de play-offs af te dwingen.

Het onderlinge treffen tussen HGC en Laren eindigde gisteren in een 3-2 zege voor de Wassenaarse thuisclub. Sam van der Ven, de jonge keeper die de ondankbare taak heeft de fenomenale HGC-goalie Guus Vogels op te volgen, had de overwinning zien aankomen. „Laren raakte de Koreaan Seo kwijt aan Pinoké, miste vanwege de Gemenebestspelen in India de Australiërs Wilson, Abott, Ockenden en Doerner en had nog een paar geblesseerden. In deze vorm moest Laren door ons gepakt kunnen worden.”

Toch zag het daar aanvankelijk niet naar uit. Zeker niet toen Laren vijf minuten na rust op 0-2 kwam. Maar HGC perste er een alles of niets offensief uit en kwam erop en, via een strafcorner van Goof van der Kamp drie minuten voor tijd, erover: 3-2. De triomf van HGC zegt niet veel over de kansen op het bereiken van de play-offs. De Britse topinternationals Barry Middleton en Ashley Jackson keerden terug naar hun vaderland om zich daar met hun nationale team optimaal voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. En de door HGC aangetrokken Argentijnse broers Villa en Bret Dancer zullen het gemis van Middleton en strafcornervirtuoos Jackson niet kunnen compenseren. Samen waren zij vorig seizoen goed voor het grootste deel van de 73 Wassenaarse doelpunten.

In feite bewezen HGC en Laren, dat zonder zijn vier Australische A-internationals gisteren een povere indruk maakte, dat het inhuren van buitenlandse topspelers een nogal vertekend beeld geeft van de kwaliteit van het vaderlandse hockey. Met een injectie van buitenlandse topspelers kan een aantal hoofdklassers meedoen om de play off-plaatsen en zonder die inbreng blijken het modale teams te zijn die soms zelfs moeten vrezen voor degradatie.

Daarnaast maken de buitenlandse topspelers in de vaderlandse competitie de concurrenten van het Nederlands elftal sterker. Goed voorbeeld daarvan is Engeland, dat jarenlang in Europa niet meer was dat een aardige subtopper, maar bij het laatste Europees kampioenschap de titel wist op te eisen. Het feit dat Middleton en Jackson in de Nederlandse competitie, die alom wordt gezien als de sterkste ter wereld, week in week uit op bepalende posities aan de bak konden droeg ongetwijfeld bij aan het veroveren van die Europese titel.

Hetzelfde verhaal gaat op voor Australië, dat mondiaal gezien al geruime tijd hoofdprijzen pakt. Veel van hun topspelers blijven in onze hoofdklasse scherp en verbeteren zich. George Bazeley, de tweede doelman van Australië die dit seizoen bij Tilburg tussen de palen staat, beaamt dat. „Wat is er mooier dan keepen in de beste league ter wereld? Het is een uitdaging. Ik wil mijzelf testen en beter worden, mijn keepersrepertoire uitbreiden. Hopelijk draagt deze ervaring er aan bij dat ik in 2012 als eerste keeper van Australië naar de Spelen in Londen kan.”

En zo maken de clubs die uit eigenbelang buitenlandse topspelers inhuren de concurrenten van Oranje sterker, terwijl het scouten en opleiden van eigen talent vaak naar het tweede plan verdwijnt. Een ontwikkeling waarmee het Nederlandse hockey zich op termijn wel eens in de eigen voet kan schieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden