Laptops veroveren Zuid-Amerikaanse scholen

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Argentinië, Uruguay en Venezuela verdelen al laptops aan leerlingen in het lager onderwijs. Steeds meer andere Latijns-Amerikaanse regeringen willen hetzelfde doen.

In 2009 werd Uruguay het eerste land ter wereld met een draagbare computer voor elke leerling in het basisonderwijs. Argentinië volgde het voorbeeld met het Conectar Igualdad-programma, dat al 1,8 miljoen laptops uitdeelde aan studenten en leerkrachten in het land. Argentinië hoopt er uiteindelijk 3,7 miljoen te verdelen. Venezuela verdeelde al 525.000 laptops. Net als in Uruguay en Argentinië kunnen de kinderen ze mee naar huis nemen om ook hun familieleden kennis te laten maken met de technologie.

Op een congres deze week in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires maakten leerkrachten, technische experten en ambtenaren de balans op van de vooruitgang van ICT in het Zuid-Amerikaanse onderwijs. De ontmoeting was georganiseerd door het Consorcio Educativo Tecnológico (Cedutec), een initiatief dat publieke en private instellingen samenbrengt rond informatie- en communicatietechnologieën (ICT).

Congres
Afgevaardigden van onder meer Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Paraguay en Peru kwamen er luisteren naar de ervaringen van Uruguay en Argentinië. De vertegenwoordigers van de twee landen braken een lans voor het dichten van de digitale kloof en het aanzwengelen van de economie.

Maar ze haalden ook enkele moeilijkheden aan, zoals de zoektocht naar middelen op lange termijn, connectiviteit in afgelegen scholen, de opleiding van leerkrachten, de zoektocht naar voldoende content, beveiliging en uiteindelijk recyclage.

"De grote flessenhals is de opleiding van leerkrachten", zegt Graciela Rabajoli, hoofd van het Uruguayaanse Plan Ceibal. "Er is geen eenvoudige formule om dat te doen, maar we weten wel dat, als de leerkrachten niet opgeleid zijn, het onmogelijk is om het programma te implementeren."

Lokale productie
Argentinië heeft inmiddels een laptop per vier studenten, en Uruguay breidt het programma uit naar het secundair onderwijs. Daardoor groeit de nood aan lokaal geproduceerde diensten en apparatuur. Die leiden op hun beurt tot meer werkgelegenheid en zelfs export naar andere landen in de regio.

Volgens de verantwoordelijke voor technologie in de provincie Buenos Aires, Eduardo Thill, is de productie van elektronische apparatuur sterk gegroeid sinds de introductie van het Conectar Igualdad-programma in 2009. "In 2009 zijn hier zo'n driehonderdduizend netbooks gemaakt, en nu produceren we er vier miljoen", zegt hij. "Er groeit een echte industrie."

Volgens het ministerie van Industrie kunnen er in 2013 acht miljoen laptops geproduceerd worden, deels voor export naar andere landen in de regio die hun eigen laptopprogramma starten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden