Laptops, tablets, en zelfs puntenslijpers: VS zetten 3805 producten uit China op de oorlogslijst

Laptops, tablets, smartphones, vlees, motoren, vuurwerk, boeken, puntenslijpers, grasmaaiers, brandblussers… Opnieuw presenteert de Amerikaanse overheid een lange lijst goederen die de Verenigde Staten uit China halen en die getroffen zullen worden door invoerheffingen. In een document van bijna 140 pagina’s staan 3805 soorten producten vermeld. De invoer van al die spullen is jaarlijks 300 miljard dollar waard.

Begin deze maand leken beide landen nog veel vooruitgang te boeken in hun handelsbesprekingen. Betrokkenen voorzagen het einde van de handelsoorlog, die de wereldeconomie volgens veel economen schade berokkent. Maar inmiddels buitelen de VS en China alweer over elkaar heen met nieuwe maatregelen.

Vrijdag verhoogden de VS de extra heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese producten van 10 naar 25 procent. Maandag kondigde China heffingen aan op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Volgens China was dit een reactie op het Amerikaanse ‘protectionisme’. En nu waren de VS dus weer aan zet. 

Beurskoersen

De Amerikaanse beurzen zakten maandag na het nieuws dat China tegenmaatregelen nam. De koers van Apple daalde bijvoorbeeld met 5,8 procent. Het geloof in een snelle oplossing voor het conflict is verzwakt. Gisteren kalmeerde de handel toen bleek dat de gesprekken tussen beide landen doorgaan. De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin bevestigde dat de VS een nieuw onderhandelingsreisje naar China plannen. Verder treffen de presidenten Trump en Xi Jinping elkaar volgende maand op de G20-vergadering in Japan. 

Eind juni kunnen de nieuwe Amerikaanse heffingen van 25 procent ingaan. Dat zou in de praktijk betekenen dat importeurs op vrijwel alle producten uit China een kwart van de waarde van het product moeten afdragen aan de Amerikaanse overheid. Zo wordt winkelen voor Amerikanen een stuk duurder. Uitzonderingen gelden alleen voor medicijnen, medische producten en zeldzame aardmineralen. 

Eerst komt er nog een publieke hoorzitting in Washington over de heffingen, op 17 juni. Belanghebbenden kunnen dan hun verhaal doen bij de Amerikaanse handelsgezant. Gezien de reacties vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven zullen daar veel klachten te horen zijn. “Dit is een zelf-veroorzaakte wond die catastrofaal zal zijn voor de nationale economie”, zei Rick Helfenbein, de baas van de Amerikaanse vereniging voor kleding en schoeisel over de nieuwe stap.

China richt zich in de maandag aangekondigde tegenmaatregel onder meer op Amerikaans vloeibaar gas, agrarische producten zoals honing, led-verlichting, tandpasta, textiel en textielmachines. Deze heffingen gaan niet voor 1 juni in.

Wereldwijde recessie

De VS begonnen de handelsoorlog omdat China technologische kennis van Amerikaanse bedrijven zou stelen en de eigen staatsbedrijven oneerlijk bevoordeelt. De afgelopen maanden was vooruitgang geboekt in de gesprekken. Maar volgens de VS wilde China plotseling terugkomen op eerder gemaakte afspraken. ‘Jullie hadden een geweldige deal, bijna afgerond, en jullie deinsden terug!’, schreef president Trump in een tweet.

“De confrontatie is nu geëscaleerd tot een testosteron-duel tussen twee leiders die zich willen bewijzen tegenover hun achterban”, zei Bernard Baumohl van de Economic Outlook Group tegen de Financial Times. “Hoe langer dit vertoon van borstgeroffel duurt, hoe groter de kans wordt op een Amerikaanse, of zelfs wereldwijde recessie.” 

Lees ook:

Trump geniet van zijn handelsoorlog

Het gaat de VS economisch goed, dus Trump kan zich wat averij veroorloven in zijn handelsoorlog met China, schrijft correspondent Bas den Hond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden