'Lantaarnpalen zijn niet links of rechts, rondwegen wel'

Mark van Oosterwijk, 27, Goirle, 23.000 inwoners Pro Actief Goirle, lijsttrekker Fractievoorzitter, bestuurskundige, zoekt een baan

"In Goirle is een behoorlijke overkill aan lokale partijen, tien van de zetels worden bezet door plaatselijke partijen. Wij hebben drie raadsleden. De oprichter van Pro Actief Goirle komt uit GroenLinks, de afdeling had het bijltje er acht jaar geleden bij neergegooid, maar hij dacht dat er toch wel mensen in het plaatje zouden passen. Ik ben toen in de raad gekomen. We zijn breder dan GroenLinks, we zitten op het hele spectrum van SP tot D66. Landelijk zit ik daar ook."

"Het voordeel van een lokale partij is dat die een heel eigen profiel heeft. Burgers associëren politiek met Den Haag, maar voor hen is dat een ver-van-mijn-bed-show. Een lokale partij staat dichter bij de burgers. Wij zijn geen afdeling van een landelijke partij. We zijn dus ook niet gebonden aan beginselen die je niet zo goed kan gebruiken voor lokale problemen. Lantaarnpalen zijn niet links of rechts, zeg ik altijd."

"Ja, een rondweg en het creëren van een natuurgebied zijn dat wel. Ik vertegenwoordig geen club zonder ideologisch profiel, je tackelt de problemen vanuit het beginselprogramma. Nu speelt de decentralisatie van jeugdzorg, van zorg. De drempel om je bij ons aan te sluiten is laag, en we krijgen mensen uit alle maatschappelijke geledingen. Die voeden ons.

"Neem de discussie over de keukentafel: wat kunnen mensen zelf, wat doen mantelzorgers en vrijwilligers, welke ruimte is er voor de overheid? Daar hebben wij levendige discussies over, juist ook omdat onze mensen een verschillende politieke en maatschappelijke achtergrond hebben. Een deel van de raadsvergadering is vaak binnen de eigen partij al gedaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden