Langzamerhand gaan ook de Baduy aan de shampoo

Het was president Soeharto die in de jaren negentig de Baduy het moderne tijdperk probeerde binnen te lokken door op de grens van het Baduy-gebied met de buitenwereld een school voor ze te bouwen.

Toen de geestelijke leiders hardnekkig onderwijs bleven verbieden, zocht Soeharto ze hoogstpersoonlijk op. De helikopter die de president naar de bergen bracht, mocht echter niet in het Baduy-gebied landen. De rest van de lange tocht moest te voet worden afgelegd. De uitkomst van de ontmoeting was dat Soeharto besloot de Baduy verder met rust te laten.

De Baduy zijn tegen iedere vorm van moderne beschaving. Volgens de overlevering zouden ze al rond 1523 de bergen zijn ingevlucht om uit handen van moslims te blijven, die met geweld de Javanen tot de islam wilden bekeren. De Baduy, afstammelingen van onderdanen van het oude Koninkrijk van Pajajaran, kozen voor een totaal geïsoleerd leven rond de Baduy-berg. Zelfs de 350 jaar durende periode van Nederlandse kolonisatie heeft geen invloed gehad op hun cultuur. Ook recente gebeurtenissen als de dubbele bomaanslag in Bali, de religieuze conflicten op het Molukse eiland Ambon en de separatische strijd in onder meer Atjeh en Papoea, dringen niet door.

De Baduy proberen nog net als in 1523 te leven. Priesters uit de binnenste woonring van de groep voeren regelmatig razzia's uit in de buitenste ring, waarbij ze 'luxe' voorwerpen als koffie en shampoo in beslag nemen. Toch sluipt langzaam het moderne tijdperk binnen. Hier en daar zijn Baduy in het geheim met winkeltjes begonnen waar ze snoep en shampoo verkopen. Volgens hun leider keren ieder jaar maar enkele Baduy hun cultuur de rug toe.

Hun animistische geloof maakt de Baduy nog steeds tot een hechte gemeenschap. Ze geloven in de mystieke krachten van hun voorouders. In de bossen van de heilige Baduy-berg staat de Arca Domas, de heilige plek waar de voorouders liggen begraven. Een keer per jaar vieren de Baduy samen het oogstfeest. Drie dagen en nachten wordt er geofferd, gemediteerd, gedanst en gezongen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden