Langzaam de herfst in, dus kans op buien

JORALF QUIST

Na de zware buien van afgelopen zaterdag helpt ex-orkaan Katia de hoop op fraai nazomerweer deze week om zeep. De, ten opzichte van Nederland, vrij noordelijke passage, gaat bij ons gepaard met een straf windveld. Gisteren was de wind op zijn hoogtepunt, maar ook vandaag blijft het stevig waaien. De dagen daarna lijkt het weer enigszins tot rust te komen.

Het is vandaag wisselend bewolkt met vooral in de middag en begin van de avond kans op enkele buien. Tussen de wolken en buien door is af en toe de zon te zien. Het wordt 18 of 19 graden en er staat een stevige zuidwestenwind. Boven land matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 of 7. Vanavond en vannacht wordt het overal droog en klaart het op. Het koelt af naar gemiddeld een graad of 10.

Morgen volgt geleidelijk de overgang naar een rustiger weertype. Katia koerst verder naar het noordoosten en laat Nederland met rust. In het machtsvacuüm komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling. Het noorden kan nog wat buitjes meepakken, maar elders is het droog met redelijk wat ruimte voor de zon. De temperatuur komt niet verder dan 17 of 18 graden.

Donderdag en vrijdag bouwt in onze omgeving een hogedrukgebied op. Naast een sterk afnemende buienkans, neemt ook de wind in kracht af. In dit jaargetijde gaat dit vaak gepaard met kans op nevel en mist in de vroege ochtenduren. Aan de temperatuur verandert weinig, deze schommelt gemiddeld rond een graad of 18.

In het weekend keert de wisselvalligheid terug. Het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan is te afwachtend en weet geen voet aan Noord-Europese wal te krijgen. Depressies lijken daar beter in te slagen en dit resulteert in een verhoogde buienkans met maar weinig ruimte voor zon.

Extremen op 13 september
Hoogste maximum: 31,2° in 1919

Laagste minimum: 2,8° in 1991

Meeste neerslag: 27 mm in 1914

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden