Langste Britse belegering voorbij

LONDEN - Met de dood van de gewapende man in een Londense flat is een eind gekomen aan de langste belegering door de politie in de Britse criminele geschiedenis. De gewapende man was zijn actie op tweede kerstdag begonnen met een gijzeling.

De belegering eindigde donderdagavond laat toen in de woning in de Oost-Londense wijk Hackney brand uitbrak. De gewapende man bleef echter in de woning en schoot nog drie keer op de politie. Met traangas probeerde die vergeefs de man tot overgave te dwingen. Nadat de brand was geblust, zagen agenten door een raam een lijk liggen.

Volgens de politie gaat het om de 32-jarige Eli Hall, die al een strafblad had met zes veroordelingen. Hij werd gezocht voor twee eerdere schietpartijen. ,,Het was een bijzonder gevaarlijke man die eerder vuurwapens heeft gebruikt'', aldus politiecommandant Bob Quick. Hij zei dat Hall ,,had aangegeven dat hij vastbesloten was niet levend in handen van de politie te vallen en dat hij een politieman had willen doden tijdens een vuurgevecht''.

Hall verschanste zich op 26 december met een gijzelaar in de woning. De gijzelaar wist na elf dagen te ontsnappen. Hall barricadeerde de woning en hield zich in de uitzonderlijk koude dagen voornamelijk warm door meubels op te stoken. De politie -die dagelijks met vijftig agenten en scherpschutters aanzwezig was- stopte een week geleden met de verstrekking van eten en drinken. Water, gas en elektriciteit waren al afgesloten. Sirenes werden ingeschakeld om Hall uit zijn slaap te houden. Zijn enige eis was al die tijd niet te worden vervolgd.

Circa twaalf bewoners hebben hun huis verloren door de brand. Ongeveer veertig mensen konden gedurende de belegering hun woningen rond het pand niet verlaten en tal van anderen konden sinds 26 december niet meer naar huis. De politie stelt dat plannen om eerder in te grijpen niet zijn uitgevoerd omdat er onder geen beding politieagenten of omwonenden in gevaar mochten worden gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden