Langs het laatste slotklooster

Priorij Gods Werkhof is het laatste katholieke slotklooster dat in Nederland werd gebouwd. Ook nu de zusters zijn vertrokken is het klooster een plaats voor meditatie.

Bij de greppel is de begroeiing net even anders dan in het midden van de akkers. Pinksterbloemen, zuring en paardenbloem sieren het gras. Hier heeft het weiland tenminste nog greppels en is het landschap niet door de aanleg van drainagebuizen naar de bliksem geholpen.

Het gras wordt in de lentezon snel langer langs de Langbroekerdijk ten oosten van Odijk. Bij de biologische winkel (op woensdagmiddag open) van zorgboerderij Nieuw Rijsenburg staat op het bord dat de koeien binnenkort naar buiten gaan: 'Kom kijken'. Langs de weg wordt aangegeven dat wij de Utrechtse Heuvelrug passeren.

De Kromme Rijnstreek tussen Driebergen en Wijk bij Duurstede is de regio met kleine kasteeltjes en oude torens. Vroeger was dit het oude jachtgebied van graven en jonkheren. Zij lieten buitenplaatsen bouwen die konden dienen als uitvalsbasis voor de jachtpartijen. Maar de kastelen en landhuizen waren pas compleet met uitgebreide parkbossen en tuinen in Engelse landschapstijl. Die wisselen af met het boerenland, bloeiende boomgaarden, de rijen knotwilgen, de paden en de lanen.

Langs de Langbroekerdijk staat bijvoorbeeld het uit 1233 daterende Sterkenburg. Officieren van de bisschop van Utrecht bouwden er woontorens die later de naam 'Ridderhofstad' kregen. Even verderop is Hindersteyn te zien, gebouwd omstreeks 1300 door een man genaamd Hinder (Hendrik) en recent door de eigenaar gerenoveerd. De tuin van Hindersteyn is te bezichtigen tijdens de Open Tuindagen op 25 en 26 juni. Met zicht op de toren van Langbroek voert de tocht over de Rhodensteijnselaan en de Gooyerdijk via landgoed en gelijknamig kasteel Sandenburg naar Wijk bij Duurstede.

Het landschap verandert na de passage van de prinses Irenesluizen ten zuiden van Wijk bij Duurstede. Hier niet meer de groepen bomen en weilanden, maar de hoge Lekdijk. Paarden helpen de ganzen bij het begrazen van de brede uiterwaarden.

Terug in de Kromme Rijnstreek, tussen 't Goy en Werkhoven, doemt een oase op. De lage klokkentoren en de kapel zijn nauwelijks zichtbaar achter het jonge blad aan de bomen. Priorij Gods Werkhof is het laatste slotklooster dat in Nederland werd gebouwd volgens de richtlijnen van de katholieke kerk. In 1960 kreeg een groep monialen Augustinessen een stuk grond van boer Ries Vernooy om een klooster op te bouwen, compleet met een omvangrijke tuin. In het achterste deel van de tuin is nog de oude begraafplaats van de priorij.

De zusters hielden het tot 1996 vol. Toen vertrokken de laatste nonnen, maar het klooster als werkhof is gebleven. Het conferentiecentrum Samaya is er nu gevestigd. Het is een plek van 'schoonheid, lichtheid, ruimte en rust'. Bijna iedere ochtend is er meditatie in de kapel. De beheerster hoopt dat de omgeving een officieel stiltegebied kan worden. Want een boer in de buurt dreigt zijn land te verhuren aan een organisatie met gemotoriseerde vliegtuigjes.

Via de dorpen Werkhoven en Odijk wordt Driebergen opnieuw bereikt. Maar een aantrekkelijke route gaat naar het landgoed Beverweerd en opnieuw via de Langbroekerdijk terug naar Driebergen.

www.trouw.nl/natuurtochten

De grootste verzameling wandel- en fietstochten

Gods Werkhof
Werkhofgemeenschap
De Stichting Gods Werkhof zet het religieuze en spirituele werk van de nonnen voort: eren van de traditie, informeren over de bijzondere geschiedenis van de plek en inspireren tot groei in bewustzijn en spiritualiteit. Elke dinsdag tot en met vrijdagochtend is er een meditatie om 7.45 uur. En ook drie keer per week is er Zenmeditatie in de kapel. Op enkele zondagmiddagen per jaar zijn er concerten. Verder zijn er regelmatig rondleidingen door het klooster. Onder meer op 8 mei en 19 juni.

De oecumenische Werkhofgemeenschap houdt iedere zondagochtend een viering in het klooster, en organiseert ook onder meer lezingen.

www.godswerkhof.nl

Terecht anders
Boeren, kunstenaars, horeca en campings werken samen om te laten zien wat de Krommerijnstreek te bieden heeft. Wie bijvoorbeeld wil weten waar streekproducten te koop zijn of waar een kano te huur is kan op de website terecht. Variërend van fruit tot een overnachting bieden ondernemers hun waren en diensten aan.

www.terechtanders.nl

Waarom?
De Krommerijnstreek is historisch van grote waarde en zeer gevarieerd. Open landschap, landgoederen, kastelen en boerderijen wisselen elkaar af.

Route
Driebergen is een goed vertrekpunt voor wie met de trein reist. Het station ligt aan de rand van de bebouwde kom, op twee kilometer afstand van Odijk. Daar begint de Rijnseweg die overgaat in de Langbroekerdijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden