Langs de deur met kruiwagen vol Friese boeken

Voor de 27ste keer zijn ook de afgelopen weken weer bijna tweeduizend vrijwilligers met kruiwagens vol Friese boeken langs de deuren getrokken. Elk jaar, tussen de zomervakantie en de herfstvakantie, wordt de 'sutelaksje' (ventactie) gehouden om het lezen in het Fries te stimuleren.

En niet zonder resultaat. “Het gaat erg goed met het Friese boek”, zegt Durk Hibma van It Fryske Boek dat de Friese literatuur propageert en de actie organiseert.

Al jaren is de huis-aan-huis-verkoop goed voor 15 procent van de totale omzet van Friese boeken. Maar in geld uitgedrukt is de opbrengst in acht jaar tijd bijna verdubbeld. Daaruit blijkt dat het Friese boek ook in de boekhandel steeds vaker over de toonbank gaat. Met name auteurs als Rink van der Velde, Froukje Annema en Hylke Speerstra zijn geliefd.

Het venten van boeken met kruiwagens is vooral succesvol in dorpen en gehuchten. Jaarlijks komen er hondervijftig aan de beurt. “In deze kleine leefgemeenschappen wonen veel mensen die nooit een boekhandel zien”, licht Hibma toe. In totaal worden er tegenwoordig tussen de 25 000 en 30 000 boeken aan de deur verkocht, ter waarde van bijna vier ton. Ongeveer een derde daarvan bestaat uit kinderboeken. Verder bevat de kruiwagen romans, dichtbundels, historische werken en Friestalige cd's.

Van de inwoners van de provincie Friesland kan zo'n 65 procent de taal lezen. Dat percentage is al een jaar of vijftien stabiel. Hetzelfde geldt voor het aantal sprekers: 73 procent. Hibma constateert echter dat steeds meer ouders alleen nog Nederlands spreken met hun kinderen. “Misschien dat dat op den duur het lezen negatief beïnvloedt.” Maar voorlopig maakt hij zich over het Friese boek weinig zorgen: “Afgelopen jaar zijn er maar liefst honderd nieuwe titels verschenen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden