Langs Antwerpse modepaleizen

De Keyserlei, vroeger een straat met chique etablissementen, is behoorlijk aangestoken door de commercie. Wat dat betreft doet hij niet onder voor het Amsterdamse Damrak. We lopen dan ook in gestrekte draf van het station door naar de Meir met de internationale winkelketens als H & M, Marks & Spencer, het Spaanse Zara en ook C & A Die hebben we in Nederland ook, de statige panden geven hier alleen wat meer cachet.

De eerste tentoonstelling op onze route is in het voormalig Koninklijk Paleis op nummer 50. Coco Chanel en Rei Kawakubo worden hier in het zonnetje gezet. Twee vrouwelijke ontwerpers. Zou het toeval zijn dat zij de twee belangrijkste vernieuwers van de vrouwenmode van de twintigste eeuw zijn?

Hier, of in de markante 'boerentoren' KBC, schaffen we de Antwerp Fashion Walk aan. En lopen verder met gids. De KBC-toren is tijdens deze modezomer het centrale informatiepunt. Hier haken we even in op parcours nummer 2, een wandeling langs de monumenten van de Antwerpse mode. De Nationalestraat, linksaf, was ooit dé flaneerstraat van Antwerpen, gespecialiseerd in herenmode, maar die markt stortte in de vrijgevochten jaren zestig in. De ommekeer kwam toen Dries van Noten, midden jaren tachtig, er op nummer 6 het Modepaleis opende. Hij liet het negentiende-eeuwse pand vrijwel intact; zelfs het logo op het raam is zo voorzichtig weggewist dat er nog altijd vaag Arts n.v. te lezen is. Zo'n ouderwetse winkel past bij Van Noten, die van de 'Antwerpse Zes' de meest klassieke ontwerper is, afkomstig uit een Antwerpse herenmodefamilie.

Even verderop aan dezelfde kant doemt een al even mooi negentiende-eeuws schuin hoekpand op. Daar was ooit New England gehuisvest, maar moeten nu het Flanders Fashion Institute (het promotieinstituut van de Belgische mode), het nieuwe mo de museum (MoMu) en de Antwerpse modeacademie verrijzen. Vóór de opening van Mode2001 Landed/Geland had de verbouwing van deze Modenatie klaar moeten zijn, maar helaas kijken we nog tegen steigers aan.

Vanaf dit punt stappen we even over op parcours 1, richting Zuid. Drukkerijstraat, linksaf Steenhouwersvest: veel tweedehandszaken en kleine horecagelegenheden. Linksaf de Oever op, die overgaat in de Kloosterstraat en dan Graaf van Egmontstraat wordt. Een paradijs voor antiek en tweedehandsspullen. Hierna lijkt de stad op te houden: er zijn geen winkels meer. Maar dan doemen de groenbronzen paarden van Rodin op boven de huizen, op het dak van het museum voor Schone Kunsten in toom gehouden door hun bronzen menners. Het plein voor het museum, de Leopold de Waelplaats, ontwikkelt zich de laatste jaren tot een nieuw mode- en kunstcentrum. Met op een hoek in een oud havenpand de winkel van Ann Demeulemeester (Antwerpse Zes). Voor het plein ontwierp Demeulemeester een opvallende ronde bank. Deze wijk is duidelijk in opmars. Er wordt volop verbouwd in industriële panden en kantoren. Kinderkledingwinkels, galeries, fraai gestileerde restaurants en cafés schieten als paddestoelen uit de grond.

Vanaf de Leopold de Waelplaats rechtsaf de Museumstraat in, steken we het plein bij de Vlaamse Kaai over en lopen tegen een enorme havenloods aan. Hier is het MUHKA (museum voor Hedendaagse Kunst van Antwerpen) gevestigd. Deze zomer domein voor de tentoonstelling 'Mutilate?/Vermink?' over de transformaties van het menselijk lichaam, samengesteld door Walter van Beirendonck. Werp vanaf het dakterras ook een blik op een muurschildering van Keith Haring.

Via Steenhouwersvest en Drukkerijstraat naar de Nationalestraat. Hier nemen we parcours 2 weer op langs de Antwerpse modemonumenten. Na Dries van Noten en de Modenatie volgt de winkel Walter van Beirendonck, de derde coryfee van de Antwerpse Zes. Op de hoek met de Sint-Antoniusstraat (nummer 12) ditmaal geen smaakvol klassiek pand, maar een immense garage met een automatische roldeur als entree. De kleding hangt niet in rekken, maar in houten chalets en plastic vormen die je binnen moet gaan. De sfeer past wonderwel bij Van Beirendonck, al vanaf het begin maakt hij strips en humor tot zijn handelsmerk. Ook de collectie 'Antwerpen zes' van Dirk van Saene en kleding van de jonge Bernard Wilhelm zijn hier te koop.

Linksaf de Kammenstraat in maken we even een uitstapje naar de straat van de Antwerpse straatmode. Geen belangrijke designersnamen hier, maar zaken als Fish & Chips, waar skaters en clubkids hun kleding kopen. Aan het eind van deze straat rechtsaf het Lombardenvest in met, meteen aan de rechterhand, een prachtige ouderwetse handschoenenzaak. Zo zien we maar weer: de Antwerpse modegeschiedenis is niet begonnen met de Antwerpse Zes. Goede smaak en kwaliteit bestond daarvoor ook. Op de hoek met de Lombardenstraat komen we bij Louis, misschien wel de beroemdste winkel van Antwerpen. Eigenaar Geert Bruloot was de eerste die de Zes van Antwerpen ging promoten: midden jaren tachtig ging hij ze allemaal verkopen. Hij doet dat nog altijd, en heeft nu ook de jongste generatie als Veronique Branquino, Jurgi Persoons en Olivier Theyskens in zijn assortiment.

Rechtsaf de Lombardenstraat in, naar de Politietoren Oudaan. Hier begint officieel wandeling 3, 'greatest hits', langs de Antwerpse winkels die ooit belangrijk waren. Maar ga vooral eerst de Politietoren op. Vanaf de bovenste verdieping van deze wolkenkrabber, normaal de kantine van het politiebureau, zie je hoe door heel Antwerpen gigantische kleurvlakken gespannen zijn, speciaal voor deze modezomer. Hier is ook de tentoonstelling 'Emotions/Emoties' te zien. En beneden werkt de politie gewoon door.

De Huidevetterstraat was een van de duurste straten van Antwerpen. Het tassenmerk Louis Vuitton zit er nog altijd en in de chique mannenmodewinkel Verso (nummer 39) is de collectie van onder meer 'Antwerpse Zes' Dirk Bikkembergs te koop. In de Schuttershofstraat, een straat naar rechts, vinden we een winkel van het Franse modehuis Hermès (tegenwoordig is Martin Margiela daar hoofdontwerper) en veel Italiaanse designers. Hier huist ook het couturehuis Natan, dat de Belgische koninklijke familie kleedt (en vorige week nog Laurentien Brinkhorsts trouwjurk verzorgde). Bij Coccodrillo (nummer 9) ten slotte zijn de schoenontwerpen van bijna alle Belgische modeontwerpers te koop.

Via het verlengde van de Schuttershofstraat bereiken we Hop land, waar de laatste jaren internationale merken als DKNY, Armani en Olivier Strelli zijn neergestreken. We steken de Frankrijklei over en wandelen verder over de Maria Theresialei, een beetje buitengebied wat de mode betreft, maar hier zijn interessante Japanse ontwerpers als Yohji Yamamoto, Comme des Garçons en Junya Watanabe te koop. Om terug te gaan naar het station slaan we linksaf nog even de Quellinstraat in. Volgens de gids een paar decennia geleden een toonaangevende straat, omdat Linda Loppa (directrice modeacademie en een belangrijke motor achter dit evenement) hier een eigen winkel had. Daar valt weinig meer van te zien. Via de Keyserlei komen we terug bij het Centraal Station.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden