Langer werken voor bonussen van de top

Geen woord in de berichtgeving van hét financiële persbureau Bloomberg over het pleidooi van ABN Amro-topman Rijkman Groenink voor de herinvoering van 40-urige werkweek bij de bank. De onverwachte winstsprong van 26 procent in het tweede kwartaal naar 987 miljoen euro is het nieuws in de financiële wereld- de wereld van de Groeninks.

Toch moeten velen van de 30000 werknemers die ABN Amro in Nederland telt op z'n minst de wenkbrauwen hebben gefronst bij de presentatie van de prachtige cijfers. Ze hoorden hun baas zeggen dat ze een tandje bij moeten zetten. Niets over hun mooie prestatie die de bank naar de wereldtop heeft gebracht.

Weer 40 uur in plaats van 36 uur moeten ze gaan werken. En of de bank die extra inspanning ook gaat belonen, dat weet hij nog niet. Op één punt doet ABN Amro het beter dan het kantoorartikelenbedrijf Smead in het noorden: de bank wil eerst overleggen met de vakbonden. Maar directeur Feenstra van Smead is dan ook gisteren door de rechter teruggefloten voor het verlengen van de werkweek buiten de bonden om.

Toch is Feenstra's handelwijze beter te begrijpen dan die van de ABN Amro-topman. Smead verkeert in financiële moeilijkheden en moet nu misschien mensen ontslaan om het hoofd boven water te houden. Maar met ABN Amro gaat het niet slecht, integendeel. Vorig jaar werd een recordwinst geboekt van 3,16 miljard en naar verwachting komt er dit jaar nog eens tien procent bovenop. Het waarom van Groeninks pleit laat zich raden. Of denkt hij net als VNO-NCW dat Nederlandse werknemers te weinig werken en te duur zijn en wil hij de arbeidskosten verlagen?

Het is al pijnlijk dat de bank ondanks recordwinst en mooie vooruitzichten toch een nieuwe reorganisatieronde inzet- 'herschikking' noemt Groenink het, om de klant beter te bedienen. Dat moet over 3,5 jaar 500 miljoen euro aan besparingen opleveren en gaat zeker ook in Nederland banen kosten.

De bonden zijn het flink beu, die voortdurende reorganisaties bij Nederlands grootste bank. Maar behalve een protestkaartactie tegen het verhuizen van werk naar het buitenland (outsourcing) in mei is er nog weinig verzet geweest. Van de arbeidsonrust die de bonden in de bankgebouwen signaleren, heeft Groenink nog weinig te vrezen. Dat heeft hem misschien zo overmoedig gemaakt dat hij nu deze trendbreuk aankondigt.

Afgezien van alle problemen om arbeid en zorg te combineren, betekent langer werken misschien minder arbeidskosten voor de bank. Maar de bankmedewerker dreigt het eigen ontslag of dat van collega's ermee te bevorderen. Nu al zitten na reorganisaties duizend overtollige medewerkers in de wacht volgens de vakbond.

Wie worden er dan wel beter van? De winstcijfers en dus de topmannen van de bank die hun bonussen en aandelenpakketten in waarde zien stijgen. Vorig jaar mocht Groenink 1,734 miljoen euro toucheren, bijna de helft in bonussen. Moeten we niet eens nagaan of hij wel loon naar werken verdient?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden